Banned Books Week grundades redan 1982 av Judith Krug i USA. I år är första gången Sverige deltar ordentligt, 9-15 oktober, och det är nätverket Banned Books Week: Sweden som arrangerar. Nätverket koordineras av Svenska PEN tillsammans med Dawit Isaak-biblioteket och du kan hitta mer information där.
Banned Books Week Sverige är ett sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar.
(citat hämtat från Svenska PEN)
Förbjudna böcker kan förbjudas helt så att de inte får säljas eller ges ut men det kan också handla om att de plockas bort från skolor och/eller bibliotek eller att innehåll censureras. Under hösten 2022 infördes 1477 bokförbud i USA och i Ungern finns sedan 2021 en lag om att barn ska skyddas från böcker med hbtqi-innehåll. Utöver hbtqi-teman kan böcker förbjudas för att de går emot religiösa uppfattningar eller uttrycker kritik mot samhället.
Vi här på Barnboksprat tänkte under veckan passa på att lyfta fem olika böcker som ifrågasatts eller förbjudits.
Min vän Charlotte
Min vän Charlotte av Elwyn Brooks White kom ut 1952 och har sedan dess tryckts i 45 miljoner exemplar. Boken handlar om grisen Wilbur som trivs bra på bondgården ända tills han en dag får veta att bonden tänker slakta honom. Boken har ifrågasatts eller förbjudits eftersom den innehåller talande djur vilket anses onaturligt och hädiskt och strider mot kristendomens idé om att människan är Guds främsta skapelse.
En kommentar till “Banned Books Week: Min vän Charlotte”