Den känsliga igelkotten

Ulrika Kestere har blivit en av mina nya favoriter bland bilderboksskapare. Hon har gett ut Vilda grannar (2017), Ottos ulliga tröja (2018) och Den känsliga igelkotten (2019). I maj kommer hennes fjärde bok, Födelsedagen.

Den känsliga igelkotten handlar om att ryckas med i strömmen av andras åsikter utan att riktigt hinna tänka eller känna efter vad en själv vill. En igelkott har spanat in ett stort björnbär – världens största! – och en solig torsdag är det äntligen dags att smaka. Då kommer en kråka – inte kan väl igelkotten äta upp björnbäret utan att fota sig själv med det! Igelkotten beger sig hemåt med björnbäret för att hämta sin fotoapparat men på vägen möter hon andra djur som har synpunkter på hur och vad hon gör.

Visst är det lätt att ryckas med ibland, att tänka att andras åsikter säkert är väl genomtänkta och det bästa för situationen. Men tänk om de andra bara bara tänker det första som dyker upp i tankarna eller om de bara tänker på sig själva? I ett samhälle där vi ständigt matas med ny information kan det vara svårt att sortera intryck och hinna tänka själv. Det finns liksom inte tid för reflektion, något igelkotten säkert brukar ägna sig åt i efterhand, när allt är lugnt och tyst runtomkring. Jag uppskattar att få läsa om en känslig karaktär och hur hon tar sig an problemen. I och med ämnet tror jag den kan uppskattas av blandade åldrar, både de som är högkänsliga och de som kanske inte har svårt att sortera intryck, men som ändå känner att det blir för mycket ibland.

Illustrationerna och färgsättningen är väldigt fin. De börjar med att ge en överblickande vy för att sedan zooma in på det aktuella djuret och dess åsikter och känslor. Kestere jobbar även kreativt med texten för att uttrycken ska bli starkare. Jag kan riktigt känna med igelkotten och alla intryck hon bombarderas av. Jag ser fram emot att läsa mer av Kestere.


Den känsliga igelkotten
Text och illustration: Ulrika Kestere
ISBN: 9789172261914
Förlag: Opal, 2019

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *