Du har rätt

Den 20 november firades barnkonventionsdagen. Då var det 31 år sedan konventionen antogs och den 1 januari 2020 blev den svensk lag. Konventionen har antagits i alla världens länder förutom USA. Nu har Jason Diakité och Matilda Westerman fördjupat sig i vad den egentligen innebär och presenterar det i en bok som vänder sig direkt till barn med ett du-tilltal. Med tanke på hur vår värld, och till och med det svenska samhället, ser ut, tror jag det här är en bra bok även för vuxna som kan behöva hjälpa barn att hävda sina rättigheter i många situationer.

Min pappa har alltid sagt att: Matilda, kom ihåg, det blir alltid bättre i framtiden. Om typ alla barn läser den här kommer framtiden bli bättre. Då kommer de lära sig vilka rättigheter de har och att vi vuxna ska lyssna på dem, och då kan de stå starka när de ser orättvisor och sådant som är fel.

Westerman och Diakité går igenom de olika artiklarna i konventionen utifrån de olika temana och ger både påhittade exempel och berättelser från sina egna liv. Texten är rätt enkel att ta till sig men innehåller en del svårare ord som kan utveckla ordförråd och göra barnen mer insatta. Författarna tar verkligen barnen på allvar vilket jag uppskattar. Det kan öka deras självkänsla och självförtroende för att hävda sina rättigheter som ju faktiskt är lag i vårt land.

Vikten av att prata med en vuxen när något känns fel betonas men författarna är ändå medvetna om hur svårt det kan vara. Det märks att de har barnens perspektiv. Boken är snyggt layoutad, lättillgänglig och tilltalande. En modern, viktig och angelägen bok som bör sättas i händerna på varje barn och diskuteras i klassrum och hemma. Barn är viktiga och har mycket att säga till om. Om vi kan lära dem redan som små att de är viktiga och har många kloka tankar och om vi kan ta dem på allvar från att de är små tror jag vi hjälper dem att våga stå upp för sig själva och det som är fel. Och det är viktigt.


Du har rätt
Författare: Matilda Westerman och Jason Diakité
Illustrationer: Andrea Pippins
Formgivning: Caroline Linhult
Förlag: Bonnier Carlsen (2020)
ISBN: 9789179752163
Antal sidor: 128

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *