Var tar rymden slut?

Detta är Karin Jacovs fjärde bok om Malte Modig. Den första boken om Malte kom 2014 och beskrivs som ”En vardagsnära berättelse om rädslor och mod”. Malte Modig och världsalltet är utgiven 2019.

 

Malte tänker så mycket att han inte kan sova. Han tänker på att stjärnor kan ha slocknat fast vi inte märker det, som farfar berättade. Han tänker på rymden.
Vart tar den slut?
Och när den tar slut vad finns det då?

Malte har sovit lite och orkar inte leka med sin bästa barnkompis Märta som är så bra på att hitta på saker. Han går till grannen Kerstin, som är hans bästa vuxenkompis, i stället. Han berättar om de jobbiga tankarna om att inte veta, som kommer när han ska sova. Han funderar vidare över vad som händer sedan, bortom rymden och när man dör. Kerstin som inte ofta tänker på rymden behöver fundera
Sen säger hon:
Vet du Malte, jag blir lugn av det i stället.
// … //
Det känns som att vi hänger ihop på något vis allihop, med världsalltet.

Kerstin formar armarna till ett långt liv och visar hur mycket Malte har kvar.
Då känns det lite bättre.
När Malte ska sova gråter han när han inser att Kerstin har en mycket mindre bit kvar. Han är ledsen nästa dag och arg på världsalltet.

 

Språket är relativt enkelt men rymmer en filosofisk mening. Det abstrakta kläs i tankar. Som läsare är det lätt att känna igen känslovågorna som kan komma och gå, för både barn och vuxna, i olika situationer i livet. Illustrationerna i nedtonade färger har drag av serieteckningar, samtidigt som de har ett måleriskt uttryck. De ackompanjerar berättelsen med vardaglig stämning och dramatik. Tillsammans förmedlar text och bild en lågmäld intensitet som engagerar läsaren i Maltes grubblerier över det stora och det lilla. Kanske skulle boken vunnit på att ha sidor i mattare papperskvalitet och ett typsnitt som harmonierar mer med bilderna och texten.

Mot slutet låter författaren Kerstin och Malte åka på en utflykt. Kerstin vill inte tala om vart de ska i förväg.

– Det här är ett Observatorium, säger Kerstin
Här kan man spana på rymden med särskilda kikare, teleskop. Kanske känns den inte så otäck om du lär känna den, tänkte jag.


Malte Modig och världsalltet
Författare: Karin Jacov
Illustrationer: Kajsa Lind
Förlag: Idus
ISBN: 9789175779638
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Recensionsex från förlaget.

 

Författare: Gunilla Larsdotter

Böcker älskade jag redan som liten och bara doften av en ny bok var en njutning som lovade äventyr. Biblioteket doftade bok på ett annat sätt, men likväl härligt. Jag vill bidra till att många barn får chansen till sina egna bokupplevelser. Jag är mamma till fyra, mormor till två och farmor till två (både flickor och pojkar) och tycker att det uppstår något mycket speciellt när man läser eller lyssnar på berättelser tillsammans. Var och en har sin upplevelse men det blir minnen som man har gemensamt, kanske hela livet. Själva berättandet intresserar mig; sådant som vilket språk som används eller vilka bilder, men också helheten med formgivningen samt hur och varför en bok kommit till

2 reaktioner till “Var tar rymden slut?”

  1. Hej!
    Tack för din fina recension! Vad synd att du inte gillar pappret. På Idus är vårt största fokus att trycka på miljövänligt papper. Det går alltid i första hand för oss. Och detta är valt utifrån det.

    Gällande typsnitt så har vi valt det för att det är ett av de mest läsvänliga för yngre som skall lära sig/nyss lärt sig läsa. Vi har diskuterat detta med pedagoger och har nu mer i stort sett alltid detta eller något av våra andra utvalda i våra barnböcker. De synpunkter vi fått från dem är bland annat att det är viktigt att det inte är ”gammaldags” a utan de nya. Det skall vara mycket ”luft” osv. Och inga ”konstiga typsnitt har de sagt :-) Så det finns en genomtänkt tanke bakom valet.

  2. Hej Ulrika!

    Tack för din uppskattande kommentar.
    Jag förstår att det är många parametrar att ta hänsyn till. Uppskattar att du delar med dig av hur ni jobbar och vilka resonemang som ligger bakom skapandet av böckerna ni publicerar.
    Som barnbokskritiker ser jag på text, bild och form som ett sammansatt verk som läsaren möter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *