Bokens omslag drar verkligen blickarna till sig. Den omfamnar berättelsens alla aspekter om ett barns känsla av utanförskap och en stark kärlek till hästar som är bortom ett vanligt fritidsintresse.
Mimmi, eller Mi-Rakel som hon egentligen heter, har cerebral pares och lever med en ensamstående förälder. Hennes far är ofta utan arbete och de lever i en villavagn på campingen. Hon känner samhörighet med de andra i klassen ända till den dagen då den nya flickan Lisa börjar. Då får plötsligt Lisa mer uppmärksamhet än Mimmi som nu upplever ett tydligare utanförskap än förut. Hon upplever till och med att vänskapen med Aylin, Mimmis hittills bästa vän, förändras.
En häst tillhörande den intilliggande gården springer bort, Mimmi hittar den och håller den gömd ett tag innan hon lämnar tillbaka den. Hennes starkaste önskan är att få börja rida men familjens ekonomi och faderns rädsla för riskerna med ridning håller flickan borta från hennes största intresse. De förutsättningarna samt Mimmis avundsjuka och förutfattade meningar om hästägarens personlighet gör att hon tar det dåliga beslutet att behålla hästen. När hästen väl återlämnas ges Mimmi möjligheten att få hjälpa till med de dagliga sysslorna på gården och som betalning för det så får hon ridlektioner.
Under berättelsens gång vävs en del hästkunskaper ihop med utmaningarna som finns för en flicka som har cerebral pares och med beskrivningen av de känslor ett barn kan ha vid utanförskap. Språket är tillgängligt och pedagogiskt och den unga läsaren följer enkelt med i stallterminologin och i beskrivningarna av en vardag med cerebral pares. Dialogerna är övertygande och stämmer väl överens med karaktärsbeskrivningarna. Stundvis förlorar dock berättelsen lite av sin rytm, särskilt vid de långa beskrivningarna av Mimmis upplevelse av att de andra barnen fryser ut henne. Det går lång tid i berättelsen då det är tydligt att pendeln har svängt och då Mimmi verkar vara den enda att inte uppfatta att hon i hästägarflickan har funnit en ny vän. Vänskapen med Aylin går också förlorad i berättelsen. Som läsare upplever man inte att Aylin tycker mindre om Mimmi även om Mimmi känner så och man får heller inte veta vad som blev av den vänskapen då berättelsen helt går över i att berätta om Mimmis framsteg inom ridning och hästskötsel. Men det är också i den senare delen av boken som den stora styrkan i berättelsen finns. Den som visar hur det lönar sig att vara ärlig, att våga tro på sig själv, att arbeta hårt för att uppnå sina drömmar och hur man som vuxen kan stärka ett barn i denna resa. Det är främst en bok att rekommendera för alla hästintresserade och den lämpar sig också väl för högläsning.
Mirakel och hemligheter
Författare: Sara Salander
Omslagsbild: iStockphoto
Förlag: Idus Förlag
ISBN: 9789175779737
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris