Astrid och flickan i skogen

Jag och min sexåriga dotter sträckläser boken om Astrid helt enkelt för att vi inte kan vänta till nästa dag med att veta fortsättningen. När jag lägger ifrån mig boken en kort stund för att förbereda middag hör jag hur hon fortsätter läsningen på egen hand. När jag frågar henne om hon tycker om boken om Astrid och flickan i skogen svarar hon:

”Jag tycker om alla detaljer och att man får en förklaring till allting. Till exempel att man får veta att lillebror inte bara är borta utan även varför han är borta.”

Vi får följa med i Astrids upplevelse av sorg, spänning och mystik. Hur hon handskas med döden men även hur hon längtar efter att få vara glad igen. Karaktärerna i boken är enkla men utgör en trygg inramning till de mystiska inslagen i berättelsen. Här bjuds läsaren på allt ifrån bullbak med mormors flickvän till en deprimerad mamma som sörjer. Jag tycker om boken för att den är enkel men samtidigt komplex och hur slutet av boken öppnar upp för diskussion med barnet om vad som händer efter döden. Även om det sistnämnda skapade frustration för just mitt barn som ju så gärna vill ha exakta svar på allting :)

Illustrationerna är svartvita i boken men tillräckliga för att ge oss ansikten till karaktärerna vi läser om. Allra vackrast är omslaget i mjuka gröna nyanser som fångar känslan av ingemanslandet mellan verklighet och illusion.


Astrid och flickan i skogen
Författare: Jenny Jansson
Bild: Joen Söderholm
Förlag: Idus förlag
ISBN: 9789175777054
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *