Mamman och den lilla draken

Har du funderat på hur det skulle vara att ha ett barn eller syskon som är en drake istället för ett barn? Drakar kan ju spruta eld när de bli arga, och hur går det då med snuttefilten? I den här boken får vi följa en mamma och en liten drake en vanlig morgon innan det är dags att gå till förskolan. Vanliga bestyr blandas med oväntade händelser, precis så som de brukar vara med drakar.

Genom både text och illustrationer har Poulsen och Križan skapat igenkänning för småbarnsfamiljer. Morgontrötthet, behovet av att välja och kunna själv, allmänt småbarnstrots och fantasi. Det gamla berättargreppet att göra den lilla karaktären till ett djur bidrar i det här fallet till att hen inte måste kopplas samman med ett kön. Det blir en skön avkopplande stämning, för det spelar faktiskt ingen roll om det är en tjej eller kille, morgonhumör handlar ju mer om personlighet.

Vissa passager tyckte jag texten blev för lång. Detaljerna kring hur mamman gör gröt tillför knappt något till storyn och är inte så intressant att läsa, till exempel. Trots detta var de två livliga 5-åringarna jag läste för intresserade genom nästan hela boken. Särskilt när illustrationen från framsidan dök upp igen inne i boken.

Mamman och den lilla draken har en bra blandning av vardagsbestyr och fantasi. På många uppslag finns mycket att prata om, till exempel hur birollerna reagerar, vad som händer med tänderna om en inte borstar dem, och alla knasigheter kring att ha en drake inomhus, särskilt om hen blir arg… Boken påminner lite om När Åkes mamma glömde bort i sitt upplägg med drake och människa. Själva handlingen är inte precis unik i sig, men jag tror att många kommer kunna känns igen sig i storyn, både barn, vuxna och drakar.


Mamman och den lilla draken
Författare: Sofi Poulsen
Illustratör: Nicolas Križan
Förlag: Sofi Poulsen
ISBN: 9789198278637
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *