Maja & Hugo upptäcker att alla är olika

Maja och Hugo går i ettan och är bästa vänner. I den här boken får man följa deras vänskap när de möter olika situationer. Finns det en klasskompis som kanske har två mammor? Hur hanterar man jobbiga känslor? Hur är man en bra kompis och hur bemöter man människor som ser annorlunda ut än en själv? Det är 13 småhistorier i boken och i varje kapitel avslutas det med några frågor. Exempelvis:

 

Hur skulle du reagera om en klasskompis skulle flytta och byta skola?
Vad hade Maja kunnat göra annorlunda?
Hur känns det att vara avundsjuk?

Visst är det pedagogiska frågor men syftet är att skapa intressanta diskussioner utifrån de ämnen som tas upp från den skönlitterära texten.

Boken känns fräsch. Det är luftig text och enkla illustrationer. Budskapet är tydligt men behöver ständigt uppdateras. Författarna Miranda Arvidsson och Olivia Gustafsson är två studenter, som läser tredje året på Calmare Internationell Skola i Kalmar, och som engagerat sig att skriva en bok för att rädda 60 000 barn som varje år utsätts för mobbning och utanförskap. Jag tycker det är fint och något som förtjänar att lyftas fram.

Boken vänder sig till barn i lågstadiet men har en svårläst text som passar fint till högläsning. Jag kan tänka mig att lärare kan läsa ett kapitel i taget och ha samtal med sina elever efteråt.

Ni kan läsa mer om författarna och bakgrunden till boken genom att klicka HÄR.


Maja & Hugo upptäcker att alla är olika
Författare: Miranda Arvidsson och Olivia Gustafsson
Förlag/Företag: No Exclusion UF
Utgiven: 2017
Antal sidor: 63
Ålder: 6-9 år
ISBN: 978-91-639-2879-6 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

2 reaktioner till “Maja & Hugo upptäcker att alla är olika”

  1. En riktigt bra bok med ett viktigt budskap. Jag läser den i min årskurs 2 som högläsning ett kapitel i veckan med givande diskussioner efteråt. Jag tycker att det märks skillnad i klassen efter vi läst och diskuterat! Boken funkar även bra hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *