”Mamma, du måste läsa de här!” Om Hjälparbyrån av Daniel Edfeldt

Mamma, du måste läsa de här! De är så bra!

Ja, vad gör man när dottern säger så? Man blir först och främst naturligtvis väldigt glad för att man lyckades pricka rätt i bokinköpen – jag frågade i Facebook-gruppen Barnboksbloggare efter ”härliga, fantasifulla böcker i svårighetsgrad snäppet över LasseMaja? Sagovärldar, fantasy, äventyr, övernaturligheter… fast skapligt enkelt, inte för mörkt/otäckt och gärna med bilder + ganska luftig text.” Fick tips om Hjälparbyrån och allt stämde!

Ja, och sen efter att man blivit glad läser man såklart böckerna. Eller jag gjorde det i alla fall. Och jag förstår varför Ava gillar dem.

Böckerna om Hjälparbyrån utspelar sig i vår vanliga värld. Men tvillingarna Nova och Simon råkar ut för inte så vanliga saker. Visste ni att sagoväsen finns på riktigt (till exempel rikligt i skogen intill Novas och Simons hus), men att man bara kan se dem om man har förmågan att tro på dem?

Nova stod tyst en stund och tänkte efter. En hjälparbyrå? Det lät inte alls lika tufft som en detektivbyrå. Inte ens i närheten. Men det var ändå bättre än ingenting alls. Och helt klart roligare än att sitta under ett träd tills det började växa mossa ur öronen.

Nova och Simon startar en hjälparbyrå med husvagnen på tomten som högkvarter. Deras första kund blir en stackars skogstomte som har klantat till det. Han har tappat bort ett magiskt enhörningsföl han hade ansvar för och behöver tvillingarnas hjälp både med att hitta fölet och med att växa in i sin roll som skogstomte. Det handlar den första boken om, Fallet med den försvunna enhörningen.

I den andra boken Fallet med sjömonstrets förbannelse blir det undervattensäventyr. En halv-vattuman som heter Julian söker upp tvillingarna eftersom hans käresta, som är en sjöjungfru, har slutat dyka upp och träffa honom. Någonting måste ha hänt i staden under vattenytan…

Simon och Nova simmade genom det täta sjögräset. Vattnet bubblade och skummade omkring dem. Men sjömonstret var snabbare. Det var redan ikapp. Nova kände hur det nafsade efter hennes fötter. Om någon sekund skulle monstret sluka dem!

Jag kan varmt rekommendera dessa böcker till alla lite mer avancerade nybörjarläsare som gillar fantasifulla äventyr. Eller lite mindre avancerade nybörjarläsare som du läser högt för, såklart.

I dagarna kommer även den tredje boken, Fallet med de magiska eldbären. Självklart kommer vi att skaffa även den!


Fallet med den försvunna enhörningen
Författare: Daniel Edfeldt
Förlag: B. Wahlström (2015)
ISBN: 9789132163777
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Fallet med sjömonstrets förbannelse
Författare: Daniel Edfeldt
Förlag: B. Wahlström (2016)
ISBN: 9789132167195
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *