Det flygande tältet

Det flygande tältetDrömmar från ett flyktingläger

Idag hade vi en syrisk vän på besök. Han och min son satt en stund med den här boken. Läste och jämförde sidorna, först på arabiska – sen på svenska. Det blev en spontan språklektion för båda parter, och ett fint möte.

Tiden räckte inte till att läsa hela boken, men jag hoppas att vi en dag när vår vän kan mer svenska också kan prata om dess innehåll. Om Kinanah, Basheer och de andra i lägret. Om deras rädslor och drömmar och om hur det kan komma sig att en bok som rymmer så mycket sorg och frustration ändå kan inge hopp.

Bokens huvudperson, Kinanah, har flytt med sin familj och bor i ett läger. Hon har en vän där, och lever med minnena av det som varit. På nätterna drömmer hon mardrömmar. En dag träffar hon Basheer som kommit från sin familj på flykten och nu bor med en annan. När Basheer anklagas för att ha stulit mat stoppar Kinanah honom från att rymma och mitt i all dramatik börjar hennes drömmar ta en annan form. Hon ser sådant som är ljust mitt i allt det mörka. Hon hittar ett hopp som hon kan leva med och sprida vidare.

Den här boken är utgiven i samarbete med Books for Syria och är skriven om och för barn på flykt. Den är uttryckligen till för för att ingjuta hopp i dem som har det svårt men fungerar naturligtvis genom sin tvåspråkighet också som en bro mellan två världar. Den kan vara ett språkstöd för den som bor i Sverige men har arabiska som hemspråk. Den kan vara ett språkstöd för den som kan svenska men vill lära sig arabiska, och den kan diskuteras över språkgränser med hjälp av såväl ord som bilder.

tältbok1

Det är en vacker historia, med barnets tankar och känslor i centrum. Illustrationerna jämkar verklighet och dröm nära inpå varandra på ett sätt som gör det som är jobbigt och hemskt hanterbart.

förlagets hemsida finns dessutom ljudfiler för den som vill höra den läst på respektive språk!


Det flygande tältet : drömmar från ett flyktingläger
Författare: Rania Issa
Illustratör: Sawsan Nourallah
Förlag: Stockholm Bonnier Carlsen (2016)
ISBN: 9789163890277
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Eva Emmelin

Bokmal sedan fyraårsåldern, numera tvåbarnsmamma som älskar att läsa högt för barnen. Recenserar regelbundet barnböcker för Skånska Dagbladet och har tidigare drivit barnboksbloggen "Den lilla bokhyllan".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.