Barns handlande

svea
Rubriken är dubbeltydig. Innehållet i boken med titeln Svea Handlar har hög igenkänningsfaktor oavsett om man har egna barn eller inte. Måtte föräldrar aldrig sluta handla tillsammans med sina barn! Måtte vuxna aldrig sluta läsa för och tillsammans med barn!

Pappa och Svea ska handla, pappa har en lista att handla efter medan Svea vill gå sin egen väg och spontanhandla. Är man som Svea är 1,5 år vill man så klart lägga saker i den där lagom stora blå korgen med hjul och handtag – allt man når, känner igen, gillar och lite till! 1,5 eller 3 spelar egentligen ingen roll – handlandet ser ungefär likadant ut.

Det värsta, eller bästa, är att allt går så rysligt fort för Svea och så långsamt för pappa. Under tiden pappa lägger tillbaka det Svea handlat, och försöker hinna plocka i det han själv behöver, hinner Svea försvinna. Men var kan hon vara… Efter en stunds letande återfinns hon vid godishyllan, något hon känner igen och tycker om. Dags att ta striden, och att förklara. Som tur är kan pappan erbjuda nya spännande utmaningar vid kassan. Hmm, tänk ibland kan det vara riktigt bra att ha godiset just där!svea1

I serien om Svea finns ytterligare sex böcker som förhoppningsvis är lika bra. Jag uppskattar glädjen som börjar på omslaget och genomstrålar hela boken, detta trots bekymrade miner och tårar. Det finns flera finesser: bilderna fokuserar på pappa och Svea, i färg, interiörer och detaljer i bakgrunden är tecknade i gråskala. Texten: storlek och få, korta meningar tillsammans med bokens format gör den till en ’syskonbok’: vuxen och barn i olika åldrar kan läsa/uppleva tillsammans, äldre barn kan läsa för yngre, alla ser och boken är ändå inte otymplig. Dessutom finns en storyline i bilder i slutet av boken, man kan minnas och återberätta med egna ord och/eller erfarenheter.

svea2


Svea handlar
Författare: Linda Palm
Illustrationer: Jessica Lindholm
Förlag: Idus (2016)
ISBN: 9789175773407
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *