Ambitiöst om världens djur

barnens djuratlasHar du hört talas om en kalong eller en tröglori? Visste du att det finns en flod i Amazonas som heter Madeira, att tomatgrodan bor på Madagaskar, att Nordeuropas snabbaste landdjur, fältharen, kan springa 72 km/tim, att ögruppen Belarerna hör till Spanien, vad som kännetecknar en stäpp… ? I Barnens djuratlas finns massor att upptäcka och lära sig!

Boken som är ett helt litet undervisningspaket heter Barnens djuratlas, titeln fungerar nästan som innehållsdeklaration – men bara nästan för jag vågar påstå att här finns nya kunskaper att hämta för alla åldrar. Det jag uppskattar mest är att allt sätts i ett sammanhang och att man får en helhet ’på köpet’: kort sagt är det en atlas där man får grundläggande kart-, klimat- och geografikunskaper, samtidigt som man har möjlighet att upptäcka mängder av nya djurarter och underarter och få en inblick i mer eller mindre av deras levnadsvillkor.barnens1

På varje uppslag presenteras en region på vår planet, världsdelar eller delar av dem, med en karta, där förutom mängder av djur även länder, ett urval av vattendrag och berg är utsatta, och där olika naturtyper/biomer har olika färger. Förutom en kort huvudtext med varierande information om djur, klimat och natur finns på varje uppslag en faktaruta som dels placerar kartbilden på jordklotet och dels berättar några utvalda djurfakta, som exempelvis: snabbaste, tyngsta, längsta, djur med längst horn… Vidare görs nedslag på någon plats på kartan där djurlivet eller platsens förutsättningar presenteras närmare i text och bild. En kompass visar riktningen och ett koordinatsystem gör det möjligt att berätta för någon annan om var man har upptäckt något spännande.barnens2

I en bokficka finns dessutom fördjupningsmaterial som aktiverar och uppmuntrar upptäckarlusten – man minns ju mycket mer om man är delaktig: en djurspanarguide, där man svarar på frågor och skriver i var djuren finns i atlasen, mängder med djurklistermärken som ska placeras ut, en världskarta och några vykort. En riktig familjeaktivitet, kanske på sportlovet, eller ett undervisningsmaterial för en mindre grupp. En introduktion ger vägledning om hur man använder atlasen och materialet.

Här finns som sagt mycket att upptäcka och lära sig, den vetgirige har alla möjligheter, och upplägget är ambitiöst och pedagogiskt. Jag skulle önskat att inledningens ”nycklar” till biomerna, ungefär vad som kännetecknar olika mark- och klimatförhållanden, och den som visar karttecken, hade varit en separat liten del fäst i ett snöre i bokryggen – så man kunde tagit den med på sin resa mellan uppslagen. Huvudtexten är kanske lite onödigt vuxen i tilltalet, textbearbetningen/översättningen kunde ha varit mer lättillgänglig med tanke på den primära målgruppen men det uppvägs av så mycket annat. Mer problematiskt för den svenska målgruppen är att faktatexten för Gotland och Karlsöarna av misstag har placerats i Storbritannien – men det handlar bara om en felplacerad röd ring, den kan man i pedagogisk anda rita om själv!


Barnens djuratlas
Författare: Barbara Taylor
Illustrationer: Katrin Wiehle och Martin Sanders
Översättning: Ulrika Junker
Förlag: Ordalaget Bokförlag (2016)
ISBN: 9789174691429
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *