Paket till Piroschka

Paket till Piroschka_omslag.inddEn enkel handling där bilderna är mer talande än den mycket korta texten. Jag tycker den påminner om bokklassikern ”Historien om någon” av Åke Löfgren där man följer den röda tråden genom hela bokens handling. Här handlar det inte om en röd tråd utan om ett paket på villovägar som ska hitta fram till Piroschka och vem eller vad är det? Piroschka ligger så exotiskt i munnen att jag inte visste om det var en by eller en människa.

Det här paketet ska resa långt. Hela vägen till Piroschka.

Men ut far paketet från postbilen och åker kana över snön, studsar över människor, in i hönshus, och vidare på äventyr innan det slutligen finner rätt destination.

Så här skriver bland annat författaren Lena Arro på sin blogg om sin illustratör Valentin Schönbeck;

Illustratörer har det inte lätt.
De ska ge liv och färg åt författarens idéer. Och idéer är som bubblor medan bild är substans. Två väsensskilda saker som ska passas ihop. Av illustratören.

Jag hittade på en historia om ett paket. Det skulle ta sig över halva jordklotet på egen hand (bara det!), via snöklädda berg, oceaner, vattenfall och städer, möta människor, björnar, höns och en haj. Och allt det skulle visas med bilder, på 12 uppslag. En ganska omöjlig uppgift, kan man tycka. Men Valentin bet ihop och ritade – och ritade – och ritade – och gav liv och färg åt mina vrickade idéer – och nu är han färdig.

För en illustratör är ingenting omöjligt.

Slutcitat! En fantasifull berättelse, som säkert kommer att roa många barn.

paket 2


Paket till Piroschka
Författare: Lena Arro
Illustratör: Valentin Schönbeck
Bokförlag: Opal
Utgiven: 2015
ISBN: 978-91-7299-743-1 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “Paket till Piroschka”

  1. Piroska är ett ungerskt flicknamn. Piros=röd. Piroska=Rödluvan. Det finns många kvinnor i Ungern som heter så. Det var bra val av Lena att använda den tyska stavningen. På så sätt blir uttalet bra även på svenska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *