Baka: steg för steg

bakaEn ny läcker bakbok för barn är kommen. Boken minner om äldre tider och bilder och fotografier är smakfullt framvisade i en slags tidlös anda, som ändå är daterad till en dåtid och till en nutid. Hur går det ihop? Alldeles utmärkt, loppisfynd tillsammans med naturmaterial är det vi visuella och medvetna vill ha i våra liv. Det inspirerar ju!

Boken har något att ge både till de små och till de stora. Men det är de små, eller snarare halvstora, som är i fokus och det är också skaparnas tanke. I en serie ”gör det själv-böcker” för barn, kring lågstadieåldern, kommer det att utkomma fler faktaböcker med enkelhet, glädje och egen skaparlust som ledstjärnor.

Det slösas med många fina illustrationer, som visar hur det kan gå till vid varje bakrecept, som kan tas som de är eller användas till en grund att experimentera kring utifrån specialinriktningar som vegan eller annat. Sötroliga bilder och dessutom lekfullt instruktiva, steg för steg, skapade av Katy Kimbell och Li Söderberg. Fina slutresultatsfoton av Clara Lidström, som även är känd via sin blogg under namnet UnderbaraClara. Medförfattaren Annakarin Nyberg är bl.a. disputerad internetforskare.

Författarnas egna barn syns två gånger i ostylade och naturliga fotografier då de är i sin lilla bakprocess och sådant är roligt för både författarna och för oss läsare. Säkert för barnen också. För boken är barnvänlig och mysig att bläddra i. Sedan behövs en vuxen som styr upp lite, om det är de mindre barnen som bakar. För jag tänker att boken är bra, dels för dem med mindre barn, så de kan baka ihop och dels för de lite mer självgående barnen och även tonåringarna, som vill vara ensamma i köket och skapa själva när sötsuget ansätter.

KrispKakor

 

 

 

 

 

 

Den innehåller 10 enkla recept:

 • Hallonfluff
 • Cheesecake i glas
 • Chokladbollar
 • Snabba kripskakor
 • Kolakakor
 • Mördegskakor
 • Blåbärsmuffins
 • Koppkaka
 • Radiokaka
 • Vinbärspaj

Baktecknat

Min Vilde 6 år blev hänförd över bilderna och engagerade sig helhjärtat i Syltkyssarna, som vi kallar de små mördegskakorna med hallonsylt i. På så vis fungerar boken alltså – inspiration och slutresultat! Här bjuder Vilde en otålig lillebror:

Bakbarn


Baka: steg för steg
Författare: Clara Lidström & Annakarin Nyberg
Illustratörer: Katy Kimbell & Li Söderberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
Antal sidor: 53
ISBN: 9789129689525
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

4 reaktioner till “Baka: steg för steg”

 1. Vilken trevlig recension av en bok som jag har funderat på att beställa! Jag tycker särskilt mycket om att du tog med barnens kommentarer. Det är ju trots allt deras åsikter som är viktigast! Ibland känner jag att det saknas recept på nyttiga OCH goda kakor :) här kan ni läsa ett som jag har skrivit http://www.bjornensover.se/?p=187 Varma hälsningar till er och er fina blogg! Anna http://www.bjornensover.se

 2. Tack! Och tack för ditt recept och bloggtipset! Hälsning Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *