Den här titeln kändes väldigt lockande. Just för att den är så rakt på sak och för att omslaget förmedlar två känslor. Se barnets kärleksfulla blick upp till trädet och se den sure mannen bakomför. Uppladdat för konflikt – jag ville jättegärna läsa den.
Handlingen berättas i jag-form av ett barn, som jag inte vet om det är en pojke eller flicka, för det utmärker sig aldrig i texten eller i bild. Barnet och dess pappa har flyttat till ett hus och får ensamma plocka upp för mamman är bortrest med jobbet. Pappan irriterar sig på trädgårdens stora ekträd och vill ha det nedsågat för det skymmer ju all sol. Han sitter i rullstol och behöver anlita en trädfällare som kan hjälpa till. Barnet däremot ser alla möjligheter i det stora trädet, en trädkoja och en närhet till naturen.
Det här är en helt underbar barnbilderbok författaren Kristina Murray Brodin skrivit och Katarina Strömgårds fantastiska bilder känns helt rätt. Historien är enkel men innehåller många delar som de flesta barnbokskapare idag försöker att tänka på, som genus- och mångfald. Det kan ibland bli något krystat men här faller det sig naturligt. Kanske för att det inte skrivs ut direkt i texten utan visas i bilder. Som barnet som aldrig nämns vid namn eller kön. Jag tycker det ser ut som en pojke medan mina barn påstår att det är en flicka. Eller att visa på mångfald inom familjer genom att ha med en pappa som sitter i rullstol och även ser ut att vara lite äldre än genomsnittspappan i barnbilderböcker. Ja, två karaktärer till kommer in i handlingen och bryter normtänkandet kring olika scener. Mycket bra!
Man kan såklart lägga i mycket tolkande i pappans ilska mot trädet. Kan det vara att han inte klarar av att fälla det själv och blir arg på det? Kanske saknar han sin fru. Eller är han emot flytten till huset? Det är inte alltid barn förstår de vuxnas argument, speciellt inte då ett fullkomligt dugligt ekträd ska fällas.
Barnets motargument mot sin pappa är roande. För pappan säger ju emot sig själv hela tiden och vill bara att det förbaskade trädet ska ned. Jag fullkomligt älskar illustrationerna också som förmedlas från olika perspektiv och så tydligt lever sig in i barnets känslor. Man kan riktigt känna hur det känns att sitta i det där trädet. Och trots den lilla trädgården så finns det mycket av naturlivet att upptäcka – bara man är nyfiken och vaken på det. Ja, bilderna är extremt fina. Jag önskar jag kunde visa er hela boken. Färgerna, ansiktsuttrycken och de ovanliga perspektiven som gör att boken känns så levande. Bilderna och texten har fin harmoni med varandra.
En sådan där fin barnbilderbok som borde vinna pris. Enligt mig.
Förbaskade träd
Författare: Kristina Murray Brodin
Illustratör: Katarina Strömgård
Bokförlag: Opal
Antal sidor: 32
Utgiven: 201404
ISBN: 9789172996533 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Katarina Strömgård har på pricken lyckats fånga något jag inte ens visste att jag sökte.
Den där känslan känner jag igen Kristina. Det är en fantastisk känsla att jobba med illustratörer som lyfter ens manus till en helt annan dimension och det manus man skrev från början förvandlas till något annat. En av orsakerna till varför jag själv älskar att göra barnbilderböcker.
Ni har tillsammans gjort en jättefin bok och där jag verkligen tycker att text och bild sammanfaller så fint också. Har läst den flera gånger. Hoppas du får göra fler böcker tillsammans med Strömgård – otroligt duktig illustratör. Jag är impad!
Kram!
Sanna Juhlin