Andra boken i serien om Varelserna. Den förra handlade om Elias och nu fortsätter boken med hans syster Emma i huvudrollen. Gotland har blivit invaderad av zombier och det går inte att komma därifrån. För de överlevande handlar det om att leta mat under dagarna och gömma sig på nätterna där man kan känna sig trygg. Men Emma vill hitta sin bror, och med sig har hon Sebbe, som hon bara känt under två dagar. Kan hon lita på honom? Kan hon lita på någon?
Författaren Magnus Nordin är verkligen inte barmhärtig mot sin läsare. Om jag avslutade förra boken med en obehaglig knut i magen så lämnar jag denna bok med ännu mera frustation. Jag läste i höstas I am legend, en klassiker från 50-talet av Rickard Matheson, och fascineras ju verkligen av detta med att världen, såsom vi känner den, plötsligt blir en farlig plats där man inte kan lita på någon. Jag vet inte vad som skrämmer mest – den totala ensamheten eller skräcken för att bli tagen av skräckinjagande monster. De levande döda, utan själ, utan känslor och med en ständig hunger efter människoblod. Därför tar jag mig an, Varelserna – Emmas bok, med ett sug i magen. Jag både vill och inte vill läsa fortsättningen. Precis som jag tyckte i förra recensionen på första boken, som ni kan läsa om ni klickar HÄR, så är illustrationerna väldigt dynamiska med dramatiska scener. Snyggt tecknande men otäcka. De många bilderna förstärker serietidningskänslan, även sidantalet är mycket längre denna gång.
Vad min frustration ligger i är att jag tycker boken är så pass otäck för mig som vuxen att den inte borde läsas av barn från 9 år. Hellre 12 år och uppåt. För på första boken står det 9-12 år rekommenderat men när kikar jag in på Berghs förlag så ser jag att denna boken är rekommenderad ålder 13+ , och ja, då faller sig boken helt rätt för mig på något sätt även om det är jättemärkligt att åldern på böcker i samma serie håller sig till olika ålderskategorier.
Jag kommer att läsa den tredje boken om Varelserna för jag vill verkligen få ett avslut på berättelsen. Boksläpp på den vet jag inte ännu. Och tycker ni att jag tjatat alltför mycket om ålder och om hur otäck böckerna är, så kan jag även delge något annat. Häromkvällen var jag ensam när jag skulle sova, jag kikade fram bakom täcket och fantiserade att bland de svarta skuggorna i hörnet av rummet, stod ett litet barn med blottade mjölktänder…
En liten flickvarelse visar sig i gläntan.
De trassliga hårtestarna svänger rytmiskt över de knotiga axlarna medan hon med små vaksamma kliv närmar sig Emma. Sylvassa klor växer på de tunna fingrarna. En liten skär tunga sveper fram och tillbaka över hennes krökta läppar.
Hon är hungrig.
Magnus Nordin och Lars Gabel är riktiga skräckmästare och ni som gillar genren kommer inte att bli besvikna.
Varelserna – Emmas bok
Författare: Magnus Nordin
Illustratör: Lars Gabel
Förlag: Berghs
Antal sidor: 109
Utgiven: 201403
Ålder: 13 och uppåt
ISBN: 978-91-502-2045-2 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Riktigt knepigt att ha två åldrar… Förlaget motiverade det med att Magnus Nordin inte ville begränsa sig i sitt skrivande. Ändå, jag har tipsat barn om denna, och nu vill jag inte riktigt tipsa om fortsättningen. Synd när det är en sån bok som jag exempelvis tror kan få pojkar att läsa
Skräck är ju oerhört populärt bland ungdomar. Jag minns själv hur man såg skräckfilmer som ung men att jag inte klarar av det längre som vuxen. Allt är ju så personligt kring hur man upplever det. Jag tycker det är fasanfullt med barn som inte längre är barn utan monster inom litteratur och film. Det triggar upp min skräck och mitt obehag – spelar ingen roll att det är fantasi. Men skriver man skräck så är man väl ute efter de känslorna hos läsaren.
Och Varelserna är välskrivet och det är en bra skräckbok om man gillar genren, men att man kanske som förälder bör vara lite uppmärksam om ens barn klarar av att läsa sånt här eller inte. Finns ju ett flertal böcker om smitta, utomjordingar som tar över, jordens undergång osv. men det är nog illustratörens tuschade stil som gör att det blir väldigt effektfullt. Det ökar känslan av obehag. Jag tycker absolut att man ska vara över 12 år och jag tror att man i den åldern kan uppskatta serietidningsstilen på bilderna också.
Ja, det är inte enkelt det här med ålderskategorisering, jag tror att böckerna passar från 11/12 och uppåt. Vi lade därför första boken i 9-12, men har som ni ju noterat tänkt om och lagt Emmas bok i en äldre kategori. Vi hoppas förstås att ni tipsar om boken till dem som uppskattar skräck – för den är ju så fantastiskt bra!! Hej från Lena på Berghs