Tvååringsspecial

Det är roligt när barnet vill gå vidare från pekböcker till böcker med lite handling i. Min yngsta dotter har just fyllt två år och har fått en helt bunt nya favoritböcker. Eftersom böckerna går så snabbt att läsa krävs det dock en hel trave för att jag inte ska förgås av leda. Därför har jag samlat en hel radda med böcker till en tvååringsspecial här på Barnboksprat.

Stellas absoluta favoritböcker just nu är Annika Thore och Maria Nilsson Thores bokserie om småbarn som gör olika saker som tvååringar känner igen från sin vardag. Mio gungar, Gunna hoppar i en vattenpöl, Hille är hungrig och Sami ska somna. Böckerna är jättecharmiga och enkla med bara några ord på varje sida. Barnen i böckerna har stora uttryck och bjuder på mycket igenkänning. Ett stort plus för de underbara, färgglada illustrationerna av Maria Nilsson Thore.

gunnagårhem mio

Bokrecensioner av Hille Hungrig, Joje Hjälper och Sami Somnar och Vira vaknar.

 

Eftersom nivån på Stina Wirséns Vem?-böckerna växer med barnen passar de allra första i serien utmärkt för tvååringar. Samlingsboken ”Vem kommer nu?” innehåller både Vem är arg?, Vems byxor? och Vem blöder? som alla tre innehåller action för de minsta barnen. Även de senare böckerna funkar att läsa med viss förenkling, men dessa enklare böcker brukar min tvååring läsa själv och diskutera med sig själv.

vemkommernu

Barnboksprats samlade inlägg om Vem?-serien

 

Katt Kan är en typisk tvåårig katt som ”kan själv” i alla lägen, oavsett om det är att trycka på knappen vid övergångsstället, torka upp spilld mjölk eller öppna en banan. Katt och hans mamma gör vardagliga saker som att göra sig i ordning på morgonen samt gå på tur till parken. Katt retar gallfeber på sin mamma genom att busa och ”kunna själv”. Fina illustrationer och mycket igenkänning, både hos tvååringarna och föräldrarna.

9789163869570

Barnboksprat recenserar: Katt kan i parken och Katt kan på morgonen samt Katt kan hela dagen (som är en enklare bok av pekbokskaraktär).

 

Mollan och mormor resp. Mollan och bullarna utgavs första gången 2002 och har nyligen kommit i nytryck. Mollan gillar att hänga med sin mormor. Ibland får hon sova över och ibland bakar de bullar. Det finns mycket att peka på och illustrationerna är väldigt verklighetstrogna och innehåller många fina detaljer. Böcker att läsa om och om igen (tro mig!).

mollanochbullarnamollanochmormor

 

Sarah Sheppard har skrivit många dinoböcker för större barn, men Hej Dino passar utmärkt som första dinosauriebok. Lilla protoceratopsen är på promenad och möter både giganiska sauropoder och läskiga köttätare. Hur ska det gå?

hejdino

Barnboksprats recension av Hej Dino.

 

Stina Wirséns böcker om de små brokiga är en annan serie med mycket känslor och igenkänning. Flera av böckerna har blivit indragna från förlaget pga den stereotypa svarta karaktären Lilla Hjärtat, men bortsett från detta tycker jag att böckerna är mysiga och fyndiga.

dela omslag

Dela! och andra böcker om små brokiga.

 

Pija Lindenbaum är kanske mest känd för sina bilderböcker för något äldre barn (Siv sover vilse, Kenta och Barbisarna, böckerna om Gittan), men hon har även skrivit en serie för de yngsta. Kan jag med och Jag älskar Manne är böcker med enkla små historier och lagom mycket text och handling.

kanjagmed

Mer om Pija Lindenbaums småböcker på Barnboksprat: Kan jag med och Jag älskar Manne.

 

Emma Adbåges Lilla handen och Lilla foten har inte mycket text, men desto mer handling. Lilla foten stampar och plaskar och lilla handen klappar hunden och klipper med saxen. Min tvååring följer ivrigt de taktila aktiviteterna som beskriver huvudpersonens dag.

lilla-foten  lilla-handen

Barnboksprats recension av Lilla handen och Lilla foten.

 

Sedan finns det givetvis böcker som passar såväl ettåringar som tvååringar och vidare uppåt (ja, även min sexåring är road!)

Nyfikna öron-serien består av ett gäng böcker med knappar med olika ljud eller musik. Illustrationerna är helt underbara och jag ställer ofta upp dem på prydnadshyllan i Stellas rum eftersom de är som små tavlor. De två senaste böckerna heter Tut-tut! och Musik och handlar om detsamma. Min favorit i serien är den med fåglar, det är en ren fröjd att lyssna på de fina fågellätena, de för många minnen med sig.

tut-tut musik

Barnboksprat om Nyfikna öronböckerna.

 

Molly Musböckerna hänger även de med från ettårsåldern. De brukar innehålla spännande flikar och det finns även böcker där bokstäver, färger med mera tränas. Molly Musfilmerna är för övrigt riktigt bra för yngre tittare. De är lugna, lagom pedagogiska och de finns även på youtube (engelskt tal, sök på Maisy Mouse).

mollymus

Vad har ni för tips på böcker till tvååringar? 

 

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Tvååringsspecial”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *