Att gå i ETTAN

Att gå i ETTANVi på Barnboksprat fick en förfrågan från Majemaförlaget om vi ville kolla in en av deras nya böcker; Att gå i ETTAN. Eftersom jag har en son som börjar ettan om bara några veckor nappade jag såklart på det erbjudandet. Att gå i ETTAN är något så smart som en handbok för föräldrar (eller andra typer vårdnadshavare för den delen, kanske även för andra vuxna i barnets närhet såsom mormor, farfar eller moster?) med barn som ska börja första klass. Jag är själv lärare så jag tycker att jag är bra insatt i hur skolan fungerar, men jag undervisar äldre elever (åk 8 och  för närvarande) så jag hittade faktiskt en massa bra information och smarta tips som jag kunde ta till mig. Här finns mycket klokt, intressant och nyttigt att läsa. Bra initiativ att publicera den här typen av bok Majema!

Boken är uppdelad i följande kapitel:

Att börja i årskurs 1
Här får man läsa om hur en 7-åring är, läsa om när författaren besökte en etta och intervjuade några elever och om en vanlig dag från morgon till kväll för en flicka på 7 år.

Att skolföräldra
Här får man bland annat veta vad som är bra att kunna när man börjar etta (t.ex. knyta skorna, sitt telefonnummer), vad en etta kan behöva hjälp med (klä sig efter väder, komma i säng i tid) och vad som är bra att ha i ettan (ryggsäck, överdragskläder m.m.). Här finns också frukostförslag och en sida som handlar om vett och etikett. Jag skrattar när jag hamnar på uppslaget med rubriken ”När du skolföräldrar kommer du kanske att svära över?”. Jag kan meddela att jag redan har svurit över ett par av sakerna som står där under barnens år i förskolan och förskoleklassen! Ja, hur KAN ett par överdragsbyxor som var noggrant namnade bara försvinna?!

I skolan
Det var rätt länge sedan man gick i skolan själv, så jag tycker att det är bra att ”Vem är vem?” finns med i boken. Det är ju inte bara ”fröken” som jobbar i skolan, utan en hel uppsättning annan personal såsom fritidspedagoger, specialpedagoger, elevassistenter, rektor, skolsköterska, kurator, skolkökspersonal, vaktmästare, lokalvårdare, bibliotekare m.fl. Alla arbetar de i skolan och träffar ditt barn på ett eller annat sätt. En klasslärare, fritidspedagog och idrottslärare berättar om hur de arbetar i skolan. Här finns också information om utvecklingssamtal, läxor, läroplan och schema med mera.
Hemma
I kapitlet hemma får man som vuxen tips på hur man kan hjälpa barnet med läxorna, hur man stärker lusten att läsa, hur man kan räkna med bråk när man äter pannkaka till kvällsmat. Här finns också andra föräldrars beskrivningar om hur saker och ting fungerar hos just deras familjer när det gäller läggning, skärmtid, aktiviteter, godis och hjälpa till hemma. Sånt där som man kanske undrar över ibland; hur det är i andra familjer. Det finns också en extra bra sida (tycker jag) där det står lite om saker och ting som inte är så roliga men som kan dyka upp, såsom att barnet inte har några vänner, mobbning, stressade barn, sömnsvårigheter…ja lite sånt…och tips hur man kan förbättra situationen.

Skolans ABC
Skolans ABC är några sidor med ord/begrepp som hör till skolans värld som det är bra om man har lite koll på. Vet du t.ex. vad IUP, kamratstödjare, kursplaner, skolpeng och värdegrund är? Om inte finns det bra och korta förklaringar i boken.

Skolämnen i årskurs 1
Här finns lite information om vad barnen gör i skolan de första skolåren i varje ämne. Vi får t.ex. veta att engelska är ett ämne där skolan bestämmer vilken årskurs undervisningen ska börja (dock senast åk 3). Där finns också tips om vad man som förälder kan göra för att hjälpa barnen i respektive ämne. I engelska ges det som förslag att man kan byta ut vardagsord (frukter, kläder, färger etc.) mot de engelska orden när man pratar hemma. På sidorna som handlar om idrott står något mycket viktigt; nämligen att alla barn bör gå i simskola på fritiden då simundervisningen i skolan inte räcker till! Ämnena svenska och matematik är de som fått mest plats, men alla ämnen finns representerade.

Den här boken vill jag varmt rekommendera till alla som har en blivande etta i sin närhet! Och Majema, det vore superbra om ni skrev flera liknande böcker om de högre årskurserna också tycker jag!

VINN BOKEN!

Majema var så generösa att de skickade med ett extra exemplar av boken som jag får lotta ut här i bloggen. Och inte nog med det; det följer också med två arbetsböcker i matematik som man kan använda i hemmet om barnet behöver (eller bara tycker det är superkul med) lite extra undervisning i ämnet.

För att vara med i utlottningen vill jag helt enkelt att du skriver en
kommentar till det här inlägget!

Vinnaren drar jag nästa söndag den 11/8 kl. 20.00
så att boken hinner skickas innan höstterminen börjar!

UPPDATERING: Grattis Marika! Du vann bokpaketet!
Det kommer med posten så snart du svarat på mitt mail.

Att gå i ETTAN majema_hejskolan_matteiettan_a_produkt majema_hejskolan_matteiettan_b_produkt


Att gå i ETTAN
Författare: Katarina Neiman Hedensjö, Ellinor Lundsten, Annika Mårtensson
Illustratör: Caroline Röstlund
Förlag: Majemaförlaget AB
Antal sidor: 200
ISBN: 9789187011061
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

15 reaktioner till “Att gå i ETTAN”

  1. Nu blev jag lite nyfiken… och skeptisk på samma gång. Har ju en blivande etta hemma o undrar om jag skulle lära mig något nytt på kuppen.

  2. Har också en lite kille som ska börja ettan,vore roligt att läsa lite och få handledning.

  3. Åh, älskar såna här böcker :) Alltid lär man sig något. Har iofs ett år kvar men sex-års känns lite som en smygstart eftersom det är på samma skola etc. Tack för tipset!

  4. Hej och grattis!!!
    Tror ni boken skulle kunna vara ett verktyg för oss som jobbar i förskolan och ska hjälpa barnen i flytten upp till ”skolan”??

  5. Helen O. Baker, nja….nej den här boken riktar sig verkligen till föräldrarna tycker jag. :-) Vill du ändå vara med i utlottningen?

  6. Tack snälla! Nej, låt någon som verkligen kan ha nytta av den få den!! Däremot om du/ni har några råd/rekommendationer till oss inom fsk i just transaktionen fsk/skola skulle det uppskattas!!

  7. Jag tycker innehållet låter bra. Ända tills man blir skolförälder tror man nog att skolan är ungefär som när man själv gick. Hoppas det finns tips i boken också vilka rättigheter och skyldigheter man har som skolbarnsförälder.

  8. Åh det låter som en riktigt bra och matnyttig bok! :)

  9. Skolan är ju inte alls som när man själv gick. Därför är det toppen med sådana här böcker. Det är inte lätt att göra rätt men med denna bok kommer man iaf en bit på väg! Har själv en kille som börjar ettan i höst. Spännande!

  10. Bra & nyttiga böcker som kommer att göra skolan roligare för oss alla i familjen nu när min son börjar första klass.

  11. Såg boken på bokhandlen och tänkte vilken fantastisk bok, med bra tips på hur man kan göra som förälder för att hjälpa sitt barn på rätt väg. Vi vet ju alla hur viktigt det är med en bra skolstart och får man då som föräldrar tips på hur man kan underlätta för sitt barns lärande är man en god bit på väg med en bra skolstart och vår framtid.

  12. Jag googlade runt för hitta vart jag kunde köpa den här boken och hamnade här. Boken tror jag skulle vara ett bra stöd för oss föräldrar för att kunna stötta och förbereda vår lite osäkra kille som börjar 1an nästa vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *