Stål-Stella x 2

Maria Frensborg har tidigare gett ut två böcker om kompisarna Ellen och Sorken och Helena Ferry har recenserat en utav dem här.

I de här två böckerna lär vi känna Stella och hennes kompis Gustav. De bor i det lilla samhället Dockvik vid kusten. I Dockvik känner alla alla och staden är känd för sina speciella lädertofflor och det serveras surströmming på restaurangen. (Maria Frensborg avslöjar här att hon baserar Dockvik på Docksta)

I Den ruttna hämnden har det varit inbrott på ICA och någon har stulit alla surströmmingsburkar men inte rört pengarna. Varför då och vilka är de skumma typerna som stryker omkring i staden? Av en gammal dam får Stella en påse med en glansig dräkt och ett konstigt brev. Skulle Stella verkligen vara någon sorts superhjälte? Hon provar dräkten och Stål-Stella är född!

I Den smutsiga kuppen lägger ett Greenpeacefartyg till vid kajen och sedan är det någon som tjärar ner landgången, stjäl vänsterskor och skär sönder foppatofflor. Hur hänger allt ihop egentligen? Återigen får Stål-Stella rycka ut.

Det här är alltså deckare för barn i samma anda som LasseMaja, Megakillen och andra liknande historier och det är riktigt bra. Kvinnliga superhjältar finns det inte alltför många av och Stella är en god förebild. Fallet i första boken är lite mer komplext än det i andra boken men det är spännande läsning hela vägen blandat med både övernaturligt och vardagligt. Det jag framförallt faller för är Maria Frensborgs språk. Jag känner direkt att det här är böcker jag vill läsa högt för mina framtida elever i F-klass och åk 1 och de är även perfekta för att läsas av nybörjarläsarna själva. Ingrid Flygares illustrationer är ganska enkla men suveräna på att fånga olika känslostämningar. Böckerna om Stål-Stella är tänkta som fristående berättelser och de fungerar också bra på det sättet tack vare kort repetition av det viktigaste från första boken. Våren 2014 kommer tredje boken om Stål-Stella och en ny superhjälte är definitivt här för att stanna!


Den ruttna hämnden
Författare:Maria Frensborg
Illustratör: Ingrid Flygare
Serie: Stål-Stella superhjälte 01
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN: 9789163873317
Antal sidor: 105
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Den smutsiga kuppen
Författare: Maria Frensborg
Illustratör: Ingrid Flygare
Serie: Stål-Stella superhjälte 02
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN: 9789163873331
Antal sidor: 104
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *