Gregor från Ovanjord

IMG_4612

Respekt.
Suzanne Collins är en fantastisk duktig författare. Jag älskade hennes bok Hungerspelen (har tyvärr inte läst de andra två böckerna i triologin) om den modiga tonårsflickan Katniss som tar sin systers plats i en brutal tävling på liv och död och som sänds live till medborgarna i en framtidsvärld.

I boken om Gregor finns likheterna – den annorlunda hjälten, kampen för överlevnad och krigisk strategi och grunden där mod, godhet och rättvisa står i fokus. Gregor från Ovanjord handlar om elvaåriga Gregor som ofta får vara barnvakt åt sin tvååriga lillasyster Boots. Hans pappa är försvunnen sedan många år tillbaka, farmor är dement, sjuåriga lillasystern får klara sig så gott hon kan och mamman sliter hårt för brödfödan. En dag ramlar Boots ned i en öppning i tvättstugan och Gregor faller efter…och faller…och faller…Han hamnar i en Underjord där en annan slags ras av människor bor och där den mörka, främmande världen har talande råttor, spindlar, kackerlackor och styrs av andra regler och system. Ett krig är på väg att bryta ut och Gregor är den som de väntat på.

Jag fastnade direkt för Gregor från Ovanjord. Den är inte bara så oförutsägbar och spännande. Den har kvalité som en riktigt bra äventyrsbok ska ha. Älskade ni Harry Potter, Den oändliga historien, så kommer ni även att älska denna. Vissa scener är så fina och högtidliga att man får en klump i halsen.  Det är en hyllning till familjen och speciella vänner.

I Gregor och dödens labyrint utvecklas berättelsen. Suzanne Collins väver skickligt in en historia om en familjs tuffa och fattiga miljö i New York. Det är inte enbart tragiskt, historien lyser upp av små vardagliga ting som sätter ljus på livet och tillvaron. Men så tvingas Gregor ned i Underjorden igen då hans tvååriga syster tillfångatas. Han är ödesbestämd att följa en profetia och besegra den fruktade vita råttan Bane.  Böckerna är stundtals väldigt våldsam men upplyfts av en härlig humor. Jag älskade vissa karaktärers personligheter och vill bara läsa mer om dem.

Och utan att avslöja för mycket av handlingen vill jag erkänna att det är absolut bland de bästa barn/ungdomsböcker jag läst. Hösten 2013 kommer del 3 av denna serie av fem. Den kommer att heta Gregor blodets förbannelse och är ett måste för alla bokslukare (oavsett ålder) som gillar att läsa om äventyr, spänning och ädelmodiga små hjältar.


Gregor från ovanjord
Författare: Suzanne Collins
Översättare: Lottie Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 327
Utgiven: 201305
ISBN: 9789163874352 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Gregor Dödens Labyrint
Författare: Suzanne Collins
Översättare: Lottie Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 331
Utgiven: 201305
ISBN: 9789163874369 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

2 reaktioner till “Gregor från Ovanjord”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *