Restips för utomjordingar

Restips för utomjordingarVad ska utomjordingar tänka på när de besöker Jorden? Denna bok innehåller mängder med fakta om vad som kan vara bra att känna till om Jorden och människorna som bor här, allt ur barns perspektiv.

Restips för utomjordingar – din guide till jorden är skriven av barn och unga mellan 8 och 14 år som besökt Berättarministeriets skrivarverkstäder i Järva och Södertälje. Berättarministeriet utgörs idag av flera hundra volontärer som inspirerar barn och unga att skriva berättelser. Berättarministeriets ambition är att alla barn i Sverige ska känna en hemvist i det skrivna ordet.

Victor, 12 år, tänker så här angående hur du som utomjording bör bete dig när du träffar en jordbo:

Var trevlig mot människan och hälsa. Om du får ett svar som låter bää, voff, mjau eller mu, så är det ett djur du pratar med.

Och så får du vänner på jorden enligt Hamodi, 11 år:

Skaffa Facebook och Instagram.

Boken är utformad som en liten guidebok/faktabok och illustrationerna är skapade av inte mindre än tolv volontärillustrationer. Men jag tycker även att det hade varit roligt om barnen själva fått illustrera boken.

Restips för utomjordingar

Det är en gullig liten citatbok som säger mycket om oss själva och hur barn ser på världen idag. Det är många sidor, men den går fort att läsa. Jag kan tycka att det är lite onödigt många olika typsnitt, det blir lite svårläst. Denna bok är kanske ändå roligast för vuxna?

Jag tycker att det är ett bra initiativ att barnen ska få vara med och författa själva. Det är kul med projekt som uppmuntrar barn till att använda det skrivna ordet.


Restips för utomjordingar
Författare: Berättarministeriet
Illustratör: Berättarministeriet
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 106
ISBN: 9789163874505
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *