När Lisabet pillade in en ärta i näsan

Berättelsen om hur Madickens lillasyster Lisabet pillar in en ärta i näsan och inte får ut den är ju inte ny, men så underbart det är att få läsa min barndoms sagor igen!

Den här gången har Rabén & Sjögren gett ut den i sin serie ”Läsa själv”, böcker som enligt förlagets sida är speciellt anpassade för nybörjarläsaren i åldersgruppen 6-9 år. Skillnaden mot ”vanliga” böcker är att texten är lite större, det är mer luft mellan raderna, kapitlen är kortare och boken innehåller många fina färgillustrationer. Den är dock inte tryckt med versaler som en del andra böcker för nybörjarläsare är. Fler böcker i ”Läsa själv”-serien hittar du om du klickar här.

Både Madicken och Lisabet är rätt bra på att hamna i blåsväder. De menar nog sällan att göra tokerier, men det blir så i alla fall. Lisabet är en mycket nyfiken liten flicka som behöver testa på saker för att se hur de fungerar. Hon pillar ofta in saker där de inte ska vara, och i den här boken pillar hon in en ärta i näsan. En ärta som är omöjlig att få ut hur de än försöker där hemma. Eftersom flickornas mamma ligger till sängs med svår huvudvärk får de själva knata iväg till farbror Berglund som kan hjälpa till med ärtan. Men går flickorna direkt dit tror ni? Nej, de kommer på att de gärna vill hälsa på den gamla trevliga gumman Linus-Ida när de ändå är i krokarna.

Det visar sig att Linus-Ida inte är hemma, men dörren är öppen och flickorna bestämmer sig för att gå in och vänta. De får lite tråkigt och går ut på bakgården (som delas mellan flera bostäder). Där träffar de på systrarna Mattis och Mia och det blir ett möte där både glåpord och knytnävar flyger! Men det händer också något ganska praktiskt i slagsmålet…Minns ni vad?


När Lisabet pillade in en ärta i näsan
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Ilon Wikland
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 56
ISBN: 9789129685459
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

4 reaktioner till “När Lisabet pillade in en ärta i näsan”

  1. Tycker du att den fungerar bra för nybörjarläsare? Jag tänker på om språket känns lättläst eller om det är lite ålderdomligt och svårt. Har man anpassat meningsbyggnad mm eller är texten original?

  2. Janina, jag vet faktiskt inte då jag inte har någon att testa på ;-) Jag har ju berättat i mitt inlägg hur förlaget beskriver sin serie ”Läsa själv”, men jag tycker kanske inte att den passar de yngsta nybörjarna. Om texten är original kan jag inte svara på eftersom jag inte har originaltexten att jämföra med. Man kanske får anta att den här bokens text borde vara något ”tillrättalagd” för att passa in som nybörjarbok, men jag är som sagt inte säker. Du får helt enkelt köpa eller låna den och göra den bedömningen! :-)

  3. Texten är densamma som i bilderböckerna iallafall. Alltså för en vuxen att läsa och en barn att lyssna på, kan man kanske säga. En hel del ålderdomliga och/eller svåra ord förekommer.

    Jag är bibliotekarie på en F-6-skola och bokpratade om just den här boken (och Vår i Bullerbyn som kommit ut i samma form) i en tvåa. De som har kommit en bit med sin läsning klarar nog av dem, medan de som kämpar förmodligen ska välja en lättare bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *