En bok att bli glad av

Hur motsägelsefullt det än kan låta så är Kivi och den gråtande goraffen en bok att bli glad av. Det är andra boken i serien om Kivi. Den första delen har tidigare recenserats av Malin på barnboksprat. Läs recensionen här.

I den här berättelsen har Kivi bestämt sig. Hen ska ha en gorilla och där med basta! Det finns inget annat. Hela den brokiga familjen med mappor, pammor, storebröstrar, parvelpysar, marfor och morbror Jin ger sig iväg till zoo. En gorilla är svår att hitta, men i stället stöter de på en gråtande, beklämmande och ganska besynnerlig varelse. Utan vare sig namn eller definition. En varelse man gömmer undan. Till den dag då Kivi dyker upp.

fram_kivi_goraff_165x165Boken är fylld av språkglädje och underfundigheter. Rimrytmen, busigheten och de rappa replikerna får mig att tänka på Barbro Lindgrens vilda bebi. Det är en värld utan gränser där man kan göra precis vad man bestämt sig för, men inte utan samvete.
Jag blir glad av den här boken. Glad över Jesper Lundqvists och Bettina Johanssons vida perspektiv på världen, glad av det spralliga språket, glad av de fantastiska bilderna som är färgglada, normbrytande och humoristiska.

Som barn vill man ju gärna läsa samma bok om och om igen. Som vuxen är jag inte lika förtjust i det. Kivi och den gråtande goraffen är dock ett undantag.

Kivi och den gråtande goraffen
Författare: Jesper Lundqvist
Illustratör: Bettina Johansson
Förlag: OLIKA förlag
Antal sidor: 26
ISBN: 9789185845828
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Susanna Backman

Jag heter Susanna och bor på landet i ett litet, litet hus i den lilla, lilla byn Storvreta strax utanför Uppsala. Min familj är däremot inte så liten. Den består av tre barn, två vuxna, en katt och utökas snart ytterligare med ett antal höns och några kaniner. Jag läser och skriver mycket och har en examen i retorisk och litterär kommunikation. När det kommer till litteratur är jag en allätare, såväl på vuxenfronten som i barnboksdjungeln. Eftersom mina egna barn inte hunnit upp till ungdomsböckerna ännu, så måste jag ju sondera terrängen en aning så att jag vet vad jag ska rekommendera när den tiden kommer. Mina absoluta favoriter i barn- och ungdomsbokvärlden är magiska böcker som balanserar alldeles på gränsen, med ett litet stänk av hisnande övernaturlighet. Jag har också en särskild förkärlek till flickböcker från 1900-talets början och har än så länge blygsam liten samling av originalutgåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *