Den magiska kappan

En bok så sorglig att jag vid högläsning för min 10-åring gråter i kapp med henne. Hur kan vi inte beröras av en ensam lungsjuk flicka, som har drömmar om en framtid och skriver dagbok en liten tid året 1932 och sedan dör 11 år gammal. En bok som visar på vår oändliga ensamhet och att livet och det levande är viktigare än det materiella. En bok som också skapar en mystisk stämning med ett fint språk.

Katarina Genars tidigare böcker, som vi recenserat här på Barnboksprat: En hemlig vän och Pensionat Vidablicks gåta, har alla lite mystiska inslag och så är det även i Den magiska kappan. Allt tar sin början när Livia upplever en dröm där en flicka gratulerar henne på födelsedagen och säger något om en bok. Livia tänker inte så mycket på detta, utan blir överraskad och lycklig över en av sina födelsedagspresenter, en vacker röd kappa från en antikaffär. Det är den vackraste kappa hon någonsin sett. Den passar henne perfekt, men ingen annan som någonsin provat den verkar har tyckt om att ha den på sig. Kompisen Klara kan inte ta på den och vara bekväm, så som Livia, som helst vill ha den på hela tiden. Kappan är början på en ny tid i Livias liv. Det kommer sig att Livia på en kyrkogård upptäcker en gravsten med namnet Elin på, en flicka som bara blev 11 år.

Det är lagom spännande läsning och samtidigt tryggt vardagligt. Det enda jag ogillar är att Livia ibland tar till nödlögner för att inte oroa sina välmenande föräldrar och Klara, även om allt nog får sin förklaring för dem sedan. Och trots tårarna som stundtals skymde min sikt vid läsningen, så var det en fin läsupplevelse vi delade dottern och jag. Slutet kändes lite ljusare och gav en insikt om att vi alla är ensamma, men om vi tar oss tid så kan vi mötas och berika livet för varandra. Vill absolut nämna det mycket vackra bokomslaget av Lina Bodén. Stämde så väl in i bokens lite mystiska och vemodiga anslag.


Den magiska kappan
Författare: Katarina Genar
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
Antal sidor: 107
ISBN: 9789163872136
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

En kommentar till “Den magiska kappan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *