Barna Hedenhös på vinterresa i Sverige

Jag tycker det är spännande med nya bokförlag och beundrar verkligen de som vågar ge sig in på den här tuffa marknaden. URAX drivs av Ellen Karlsson som jag uppfattar som mycket engagerad och målmedveten. Vår Helena Ferry här på Barnboksprat har intervjuat Ellen tidigare – ni kan se hela intervjun HÄR.

Bland de första böckerna som Urax ger ut så är det Barna Hedenhös på vinterresa i Sverige. Som ni kanske också förstår så är det hunden Urax i familjen Hedenhös som gett namn åt förlaget. Det här är en utav många böcker i en serie som gjordes av Bertil Almqvist (1902-1972). Boken kom redan 1951 och jag läste den som barn så det här kändes lite som en nostalgitripp. Urax ger nu ut boken med ny repro. För er som inte har någon aning om vilka figurer är så kan jag berätta att det handlar om en stenåldersfamilj, nästan som den amerikanska familjen Flinta, där verkliga fakta blandas med rent påhitt i en humoristisk berättarstil.

Familjen Hedenhös är en svensk familj som består av pappa Ben, mamma Knota, barnen Sten och Flisa samt deras hund Urax. Deras häst heter Hårfagre och kon Mura har också stor roll i böckerna men i den här boken finns även en buffel som får ingå som draghjälp när familjen ska resa iväg på en resa i Sverige. Jag tycker teckningarna är roliga att titta på. Det finns många detaljer och skojiga sådana. Fakta blandas med fantasi, kolla bara in sparken längst ned till höger på bilden.

Här uppfinner pappa Ben näverskidan, ja klistervallan var ju ännu inte uppfunnen, och räknar ut hur han ska kunna vinna Masaloppet och få den åtråvärda Ura-klockan som självfallet är urtypen till nutidens Mora-klocka.

Texten känns svårhanterlig att läsa ibland och den är något invecklad för min femåring men jag ändrar lite vid högläsningen och vi fastnar ändå länge vid varje bild för titta på vad som pågår. En fantasifull bok som jag hoppas även dagens barn får en chans att upptäcka.


Barna Hedenhös på vinterresa i Sverige
Författare & Illustratör: Bertil Almqvist
Förlag: URAX
Utgiven: 201209
ISBN: 9789187208010
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “Barna Hedenhös på vinterresa i Sverige”

  1. Vi hade några Barna Hedenhös när jag växte upp. Bl.a. Barna Hedenshös och de urolympiska spelen, den var riktigt kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *