Mysigt mystiskt av Ingelin Angerborn

Ingelin Angerborn är kolossalt bra på att skriva mysmystiska böcker för slukaråldern! Den senaste i raden är Månfågel och tidigare har jag även läst Rum 213, För alltid… och Sorgfjäril. Gemensamt för alla böckerna är att de handlar om tjejer som får kontakt med någon som levt i en annan tid. Det är mysrysigt och spännande, men aldrig riktigt otäckt. Böckerna är väldigt bra skrivna, lättlästa men engagerande.

Månfågel handlar om Vendela som känner sig väldigt ensam. Hennes mamma är död sedan ett par år och nu har dessutom bästa vännen Minna flyttat till London. Vendela skriver ett brev som hon lägger mellan två stora stenar i skogen:

Till Dig!
Jag vet inte vem Du är, men jag hoppas att Du finns. Du som kan få mig glad igen. Du som kan få sorgen att försvinna, eller i alla fall göra mindre ont. Jag hoppas att Du finns därute någonstans. Och jag hoppas att Du svarar snart. Jag behöver Dig!
Vendela Höök (den ensammaste människan på jorden)

Vendela räknar naturligtvis inte med att få svar. Allra minst av någon som skriver med gammaldags stil och med poststämpel från 1887… Men hon får kontakt med en Wilhelm Silveus, som inte riktigt verkar finnas. Åtminstone inte i hennes tid. Dessutom får hon frekventa besök av en koltrast, hennes mammas favoritfågel. Vad är det som händer? Vendela får till slut hjälp från ett oväntat håll, kan lösa gåtan och dessutom få en ny vän.

Rum 213 handlar om Elvira som åker på läger och delar rum med tre andra tjejer. Snart börjar mystiska saker att hända. Saker försvinner och misstankar riktas åt alla möjliga håll. Det måste ju vara någon av flickorna som stjäl sakerna, eller..? Dessutom blir det lite romantik, eftersom det finns söta killar på lägret också.

Sorgfjäril handlar om Alice, som flyttar till ett kråkslott där det sägs att det spökar. Extra fint med den här boken är Alices relation till sin lillebror Emanuel och han är också central för berättelsen. Han ser nämligen mer än andra. Och han ser en flicka i huset… Jag har skrivit om den här boken tidigare.

För alltid… handlar om Nora som tillbringar sommaren i en stuga på landet, hos sin mammas konstnärskompis Vanja. Det finns ett ödehus i närheten och där hittar Nora ett brev som verkar vara skrivet till henne! Hur kan det vara möjligt? Dessutom liksom vet hon hur det ser ut i huset, redan innan hon varit där.

Jag skulle tro att jag gillar Sorgfjäril allra mest, men den nya Månfågel kommer tätt därefter. Jag vill verkligen rekommendera alla böckerna, som alltså främst riktar sig mot slukaråldern (ca 9-12 år, men det är förstås individuellt) men som jag dessutom tror kan trigga slukaråldern i nästan vem som helst.


Månfågel
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 210
ISBN: 978-91-29-68082-9
Smakprov: smakprov.se
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris. Finns också som e-bok.

Rum 213
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
Antal sidor: 195
ISBN: 978-91-29-67649-5
Smakprov: smakprov.se
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris. Finns också som e-bok.

Sorgfjäril
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2010)
Antal sidor: 207
ISBN: 978-91-29-67337-1
Smakprov: smakprov.se
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris. Finns också som e-bok.

För alltid…
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2009)
Antal sidor: 186
ISBN: 9789129678796
Smakprov: smakprov.se
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris. Finns också som e-bok.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

5 reaktioner till “Mysigt mystiskt av Ingelin Angerborn”

  1. Du fick mig att gå och låna alla fyra! Tack för ett inspirerande inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *