Rabarbertjuven

När jag fick erbjudande om att läsa Rabarbertjuven så var det främst pojken i rullstolen som intresserade mig. Jag har själv skrivit en kapitelbok som blir utgiven under hösten där ett av barnen sitter i rullstol och jag tyckte det var dags för barn med funktionshinder att inte bara finnas i kulisserna utan också ta plats som en utav huvudrollerna.

Vanja Persson verkar ha tänkt samma sak.

Men det här är inte en kapitelbok utan en deckare för barn mellan 3-6 år. Vem har tagit tant Annies rabarber? Liam tar på sig sin tänkarmössa och ger sig ut i grannskapet med förstoringsglaset för att finna tjuven. Det är inte första gången som Vanja Persson skriver om ovanliga hjältar. Hon är även författaren till Det gömda huset som tidigare recenserats här på Barnboksprat och där en gammal tant får stå i centrum tillsammans med en flicka som tidigare bara ansetts bråkig. Jag har en förkärlek för antihjältar så jag faller för författare som tänker lite utanför gränserna.

Vad tyckte jag då om boken?

Jag läste den tillsammans med min snart 5 åriga son – två gånger om. Han anade inte vem tjuven var, vilket avslöjas fiffigt nog på sista sidan med heluppslag. Jag gillar Christoffer Hansens fulsnygga gestaltningar över människorna. De blir som roliga karikatyrer.

 Min snart 9 åriga dotter tyckte deckargåtan var för enkel, och fnös lite fisförnämt då lillebror inte kunde lista ut vem tjuven var trots ledtrådarna man får. Men jag tycker den var lagom till barn i den här åldern som boken vänder sig till. Det som var intressant var att sonen inte en endaste gång nämnde något om att pojken satt i rullstol. Det blev ett naturligt inslag vilket jag också tror är författarens avsikt. Det här är främst en deckarbok för små barn. Jag tyckte den var charmig och  jag lär nog få läsa om den många gånger för sonen även om överraskningsmomentet är avslöjat.

Jag måste också nämna att tjugo kronor per bok går till Stockholms Handikappidrottsförbunds barn- och ungdomsverksamhet. En väldig fin och generös gest av både författare & illustratör, tycker jag.

 


Rabarbertjuven
Författare: Vanja Persson
Illustratör: Christoffer Hansen
Förlag: Magic Wonders
Utgiven: 201205
Antal sidor: 32
ISBN: 9789186763046
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *