Stora bebisbytet

Tänk om du var nybliven förälder och vaknade en morgon och någon hade bytt ut din bebis mot en helt annan. Hur skulle det kännas? Det är precis vad som händer mammorna och papporna i den här boken. Bredvid bebisarna ligger en lapp där det står ”Jag har tagit er bebis och lagt dit en annan”.

Gråtande mammor och pappor skyndar då till stadens torg för att prata med drottningen. Det visar sig att samma sak hänt drottningen och kungen; deras prinsessa har bytts ut mot ett ”helt vanligt barn med vanlig näsa”. Några andra mammor berättar att deras bebis minsann hade haft massor med hår och att den dom fått var flintskallig, någon hade en flicka men fick en bebis med snopp och en tredje hade en brun bebis men fick två vita. Hur i hela friden ska detta problem lösas? Alla börjar prata i munnen på varandra men avbryts av bebisarna som börjar skrika av hunger, drottningen har dock en lösning på det problemet och en vällingbil körs fram.

 

 

 

 

 

 

 

Drottningen föreslår sen att de sover på saken och återkommer nästa dag. När de åter samlas på torget har ingen sovit gott och ingen har kommit på någon bra lösning på hur rätt bebis ska komma tillbaka till rätt föräldrar: ”Vad gör vi om två mammor vill ha samma barn?” är en fundering som framkommer. Drottningen föreslår att de ska tänka igenom saken noga och träffas på torget om en vecka igen. Vad tror ni händer när de samlas en vecka senare då?

En liten saga som i princip går ut på att det kanske är så att det inte spelar så stor roll vilket utseende, kön, hudfärg etc. ens barn har; alla barn är lika fina och har lika värde. I sagornas värld kan ju allt hända och berättelsen har ett lyckligt slut. Hur tror du att den slutar? Om något liknande mot förmodan skulle hända i den riktiga världen tror jag knappast att mammorna och papporna skulle ha varit lika nöjda med lösningen…


Stora bebisbytet
Författare: Petter Lidbäck
Illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 32
ISBN: 9789127130340
Läs ett smakprov här
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Stora bebisbytet”

  1. Jag hade lite svårt för sensmoralen i boken. Jag förstår någonstans att grundidén är att blod inte är tjockare än vatten, att man tycker om den bebis man tillbringar tid med oavsett kön, hudfärg och biologiska band.

    Men för ett barn tror jag att sagan kanske kan uppfattas som att man är utbytbar för sin mamma och pappa. Och det är man ju knappast, inte ens som nyfödd. Nej, jag fick inte riktigt ihop det.

    Fina bilder dock!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *