En afrikansk författare – Niki Daly

Författaren Niki Daly upptäckte jag först då jag gick en sommarkurs för några år sedan där man läste barnlitteratur från andra länder. Plötsligt insåg jag att det fanns en helt annan kultur bland barnböckerna på vårt lilla bibliotek som gått mig obemärkt förbi.

Niki Daly blev snabbt en favorit. Det är en sydafrikansk författare och illustratör och jag vet inte om ni först tänkte som jag, men jag föreställde mig en svart kvinna. Men det är en vit man, född 1946 i vit arbetarklass i Kapstaden som skapat dessa böcker om svarta afrikanska barn.

Det finns en naturlig relation mellan ung och gammal i Nikis böcker som jag tycker mycket om. De är präglade av en varm och kärleksfull ton. Han är även en skicklig illustratör och jag gillar starkt den stolthet han ofta skildrar hos det lyckliga och levnadsglada barnet. Det här är enkla vardagliga böcker som handlar om stora ting – i det lilla barnets liv.

Jag har valt tre böcker att berätta om. Den första är Ta det lugnt Songololo som handlar om en pojke, som får följa med sin gamla farmor till staden för att hjälpa henne att handla. Songololo är hans farmors smeknamn på honom fastän han heter Malusi. Just den här boken var förlaget först tveksam till att ge ut eftersom det var en ”svart” barnbok av en vit konstnär. Den testades först på en vit skolinspektör som ansåg att farmodern i boken var för tjock och att det kunde vara stötande. En svart illustratör kunde rita henne så men inte vit!!! Men för Niki symboliserade karaktären hans trygghet från barndomen – en svart tjock kvinna som han älskat väldigt mycket. Boken blev utgiven 1985 och mycket framgångsrik. 2001kom den i nyutgåva genom förlaget Hjulet och nådde de svenska barnen.

Det som rör mig speciellt i den här boken är att pojken först kikar in i skyltfönstret till en leksaksaffär och ser en leksaksbil vilket får mig att tro att han önskar sig den. Men det är när han ser de röda gympaskorna i en annan butik som han trycker näsan emot fönstret och utan ett tjat visar med hela sitt hjärta vad han egentligen önskar och behöver. Hans farmor ser hans utslitna skor och köper nya åt honom.

Malusi var så lycklig att det gjorde ont att sitta stilla. Han tittade på farmor och gav henne ett stort leende.

”Jaja!” sa Gogo när hon tog fram pengarna och räknade: En…två…tre…fyra…”

”Du kan behålla dom nya gympaskorna på” sa Gogo till Malusi. Han stoppade ner sina gamla skor i den nya skokartongen.

Mina egna favoriter handlar om flickan Kwela Jamela. Niki Daly har en skön illustrationsstil. Det är mjuka, behagliga färger. Det är liv och rörelse och skildrar människor på ett trovärdigt sätt. Jag tycker Niki illustrerar vackra människor – de här karaktärerna har personlighet. Jamela i boken har ett smeknamn; Kwela vilket betyder snabba rörelser, spänning och festlig musik. Det är ett ord som används av taxiförarna i Sydafrika för att hetsa folk att välja deras bilar och är även namnet på en flöjt.

I Kwela Jamela och Julia är det snart julafton och Jamelas mamma och mormor förbereder julmiddagen genom att inhandla en höna som de ska fodra och sedan slakta. Men Jamela blir så fäst vid hönan, som hon kallar för Julia att hon bestämmer sig för att låta den rymma sin väg.

I Kwela Jamela Afrikas drottning har Jamela och hennes mamma blivit bjudna på bröllop. Mamma köper ett vackert tyg för sina pengar som hon arbetat hårt för. De tvättar tyget och hänger det ute på tork men Jamela drar iväg över byn med tyget, stolt som en tupp, och utan en tanke på att tyget kan bli förstört.

Hennes mamma blir så ledsen att hon inte ens vill prata med Jamela sedan och hon skäms oerhört men allt ordnar upp sig på bästa sätt. I böckerna om Jamela finns det nästan bara kvinnoporträtt, Jamela, hennes mamma och mormor samt alla dessa kvinnliga släktingar omkring dem. Jag är imponerad av att en manlig författare/illustratör kan skildra dessa relationer så starkt och finstämt.

Så nästa gång ni är på biblioteket – leta runt bland alla dessa skatter som finns av författare från andra länder. Det är intressant att se att vi alla är ganska så lika fastän vi lever i olika delar av världen. Det finns fler böcker i serien av Jamela och även andra böcker av Niki Daly som man kan finna hos förlaget Hjulet.

Källfakta om Niki Daly har jag funnit HÄR.

 

Ta det lugnt Songololo
Författare & Illustratör: Niki Daly
Förlag: Hjulet
Utgivningsår: 2001
Antal sidor: 32
ISBN: 9780711217652
Tyvärr är boken slutsåld på förlaget men finns på engelska (utgiven av förlaget Frances Lincoln Publishers Ltd) på Bokus.

Kwela Jamela Afrikas dotter
Författare & illustratör: Niki Daly
Förlag: Hjulet
Utgivningsår: 1999
Antal sidor: 36
ISBN: 9780711214491
Tyvärr är boken slutsåld på förlaget men finns på engelska hos Bokus.

Kwela Jamela och Julia
Författare & Illustratör: Niki Daly
Förlag: Hjulet
Utgivningsår: 2001
Antal sidor: 36
ISBN: 9780711217058
Tyvärr är boken slutsåld på förlaget men finns på engelska hos Bokus

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “En afrikansk författare – Niki Daly”

  1. Jag har en dotter som för några år sedan blev oerhört förtjust i dessa böcker och lånade dem om och om igen. Illustrationerna är fantastiska att se på, så levande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *