The Fault In Our Stars

Somliga böcker förtjänar lite special treatment.

Idag var jag tvungen att lägga ifrån mig The Fault In Our Stars med två olästa kapitel kvar för att hämta Ava på förskolan. Jag läste dem inte medan hon drack välling och tittade på Scooby Doo. Inte heller medan jag satt vid hennes säng och väntade på att hon skulle somna. Inte heller när jag gick på toa efter det. Jag började först efteråt när jag fick mig en helt egen stund i soffan med en kopp gott te. Och jag hoppades att inte maken skulle komma hem innan jag var klar, eller att dottern skulle vakna förstås.

Det säger någonting om den här läsupplevelsen. Jag läser närhelst jag kommer åt annars, men det här ville jag inte förstöra.

Boken handlar om Hazel som träffar en strapping young fellow vid namn Augustus Waters i en stödgrupp för ungdomar med cancer. De charmar varandra med humor och vältalighet, men hur kan man älska någon när man vet att man antagligen snart ska dö? Och hur kan man låta sig bli älskad?

Det här är en bok med fantastiska karaktärer och för-bra-för-att-vara-sann-dialog (ni vet lite Gilmore Girls sådär, lite för mycket fast ändå så himla bra) som minst sagt har en egen edge. Det är inte i så många ungdomsböcker om kärlek man behöver undra vem av de tonåriga subjekten som ska dö först.

Cancer som äter kropparna på unga människor som hade kunnat uppleva så mycket. Maktlösheten hos föräldrarna som stöttar sina barn den obestämda tid de har kvar. Det är sorgligt, men ändå långt från nattsvart, för boken är så förbaskat charmig också. Humoristisk och full av kloka och fyndiga ord. Den är fantastisk.


Citatbild lånad från Pretty Little Quotes


The Fault In Our Stars
Författare: John Green
Ej utkommen i Sverige ännu
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

9 reaktioner till “The Fault In Our Stars”

  1. Alla varmt välkomna – fri entré!
    Lördagen den 10 mars kl. 14.00 firas Lennart Hellsing på stadsbiblioteket i Rotundan på Sveavägen 73 med sång, föreläsningar … Nisse Larsson, Gunnar Edander, Fibben Hald, Charlotte Ramel och Agneta Elers-Jarleman tillsammans med alla oss andra firar Sveriges ordekvilibrist nummer 1. Programmet vänder sig till vuxna med barnasinnet kvar. Dryck, bullar och bananer i massor :) Till alla föräldrar som diggar Hellsing och kanske inte känner till hans stora utgivning av litteratur direkt för en vuxen publik. Allsång blir det också!

  2. Nu har jag också läst den, och tycker så mycket om den. Håller med om att språket och dialogerna är utöver det vanliga. Jag som engelsklärare fick upp ögonen för många nya ord och uttryck :-) Vad sägs t.ex. om ’flummoxed’, är det inte ett underbart ord? (betyder förvirrad, förbluffad)

  3. Haha, ja, tänk vad man kan lära sig. :) Häftigt ord, onekligen, och inte i min vanliga vokabulär heller.

  4. Haha, det var kul. :) Jäklars vad snabbt han pratar… Och det är ju toppen att boken kommer på svenska, kanske ett bra tillfälle att läsa om den. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *