Räkna med Ulli

Jag smälte direkt när jag såg det härliga fåret på omslaget till Räkna med Ulli. Ulli heter alltså detta får och en natt kan han (Ulli är en bagge) inte somna så han beslutar sig för att ta en promenad. Det börjar med att han jagar en fjäril och sen ser han två nyckelpigor. Ju längre bort han kommer, desto fler av allt stöter han på och så fortsätter det hela vägen upp till 22 saker.

Räkna med Ulli är en räknebok men det är ingen vanlig sådan. I början är det enkelt, så enkelt att jag hann undra vem jag skulle ge boken till eftersom vi alla redan kan räkna till 22 här hemma. Men efter ett tag är det inte längre alltid självklart vad du ska räkna, i alla fall inte om du är fem år, och det du ska räkna är inte presenterat i raka rader. På en av sidorna hittar vi till och med en liten räkneluring! Längst bak i boken finns en tabell med talen 1-22, uttryckta i både siffror och bokstäver, samt bilder på det du ska räkna på varje sida. Den här tabellen läser vi lika noggrannt som de övriga sidorna. Räknandet är roligt, även om man som sagt redan kan räkna till 22 och nu tänker vi inte alls ge bort boken till någon parvel som ska öva på att räkna.

För mig som vuxen läsare så njuter jag av Satoshi Kitamuras illustrationer och Ullis minspel är härligt. Det är Lennart Hellsing som står för den svenska översättningen och texterna är korta och enkla. Det enda jag stör mig på är när ugglorna som Ulli möter ropar ”Hui, hui, hui” men jag ignorerar det och låtsas att de ropar ”Ho-ho”.


Räkna med Ulli
Författare: Satoshi Kitamura
Illustratör: Satoshi Kitamura
Förlag: En bok för alla (2011)
Antal sidor: 28
ISBN: 9789172216198
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *