Petras prick

Sedan vår chattrecension om Sami somnar och Vira vaknar har jag hållit ögonen öppna för nyheter från Maria Nilsson Thore. Hon har fångat mig med sina ljuvliga bilder, fulla av charmförgyllda vardagsföremål och sirliga mönster. Jag såg verkligen fram emot Petras prick som är en söt historia om stackars Petra som vaknar en morgon då allt känns knasigt. I spegeln upptäcker hon att det fattas en prick i hennes päls! Nåväl, pricken har inte hunnit långt, hon fångar in den igen när hon ser den stå och längta ut vid fönstret. Men fläcken går absolut inte med på att sitta i Petras päls igen. Inte ens med tejp lyckas hon få fast den. Petra får lov att inse att hon kanske måste ge pricken lite frihet. Bara för att Petras stillsamma hemmaliv passar henne är det ju inte säkert att det passar någon annan. Och kanske kommer pricken tillbaka igen om den bara får se sig om litegrann först.

Det här är en superfin bok! Maria Nilsson Thore gör mig inte besviken, bilderna är minst lika underbara som jag vågade hoppas. Det finns gott om fiffiga detaljer, som att ett par sådda frön växer upp till blommor i Petras fönster och därigenom illustrerar att det går tid.

Berättelsen är charmig och bygger på en lustig idé. Texten bär en lätt poetisk ton och verkar vara skriven på blankvers. Det bar emot lite i början, då jag kände mig påtvingad en något krystad läsrytm. Men det går ju att slå sig fri och berätta lite mer som man vill, ifall det inte faller en i smaken. För min del blir det lite olika från gång till gång.

Dramatik! Världen rämnar! Petra saknar en prick!

Det framgår inte i berättelsen hur gammal Petra är tänkt att vara, men hennes kaffefokuserade liv får mig att se henne som en äldre dam. Och det är ju inte fel, eftersom jag verkligen tycker om när äldre människor får porträtteras i berättelser för en gångs skull. Alla människor är ju faktiskt inte unga och barn kan förstås läsa/höra om vuxna också.

Petra släpper ut sin prick i stora världen. Det är kärlek!

Maria Nilsson Thore förtjänar definitivt en plats i listan över mina favoritillustratörer och jag kommer att fortsätta hålla utkik efter hennes böcker.


Petras prick
Författare & illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen (2011)
Smakprov: här
Antal sidor: 32
ISBN: 9789163869075
Köp: t.ex. hos Adlibris eller Bokus

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

4 reaktioner till “Petras prick”

  1. Det här är den absolut finaste bilderboken jag läst på väldigt länge. Jag får vanligtvis rysningar längs ryggraden av välgjorda bilderböcker, och så även här. Blev nästan lite tårögd på slutet när pricken kommer tillbaka och de kramas. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *