När vi har fått en miljö där gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol inte längre är så vanliga kan det vara en trevlig idé att öka kunskapen om växter runt omkring oss. När man vet vilka blommor som finns nära sig kan man senare också lära sig vilka som skulle kunna finnas, om vi bara slutar att förstöra vår miljö. Blommande ängar, skogar och trädgårdar kan även vara en källa till en bok. Här presenterar jag ett exempel på hur det kan gå till.
Mitt yngsta barn är nämligen en riktig botaniker och är mycket förtjust i att samla blommor och fotografera dem. Så nu har han fått ett eget album där han kan sätta in torkade blommor och fotografier som han tagit av växter.
Albumet kommer från Panduro, liksom blomgnuggisarna som han dekorerat boken med. För bara ett par veckor sedan fick vi en växtpress till låns från barnens farmorsmor, men tidigare har vi pressat växterna inne i en tidning som lagts under bingen med låneböcker (som brukar vara rejält tung). Därefter har blommorna satts in i albumet med hjälp av bokplats. Ett ganska roligt sätt att pyssla tillsammans med sitt barn samtidigt som man gör en gärning för miljömedvetenheten.
Natur här på Barnboksprat
Vårt tidigare tema Det magiska Norden – om nordisk mystik
Samt två böcker om blommor:
Underbar idé!
Bra tips! Minns att vi gjorde sådant i lågstadiet då jag var liten och de blommor jag hittade och lärde mig då sitter i än! :-D
Så himla fint!
Veronica: Så kul att ni fick samla blommor i skolan! Jag fick göra det först på högskolan (på lärarprogrammet). Pedagoger på skola och förskola kan ju få en betydande roll för att öka medvetenheten om hotet mot den biologiska mångfalden, t.ex. genom att samla blommor.
Barnens farmors-mor berättade att de hade som uppgift att samla 100 blommor och pressa, därav hennes ägande av växtpressen.