Efterlysning av tvärtombok

Kan någon hjälpa Calle? Så här skriver han i ett mail till Barnboksprat:

Jag läste på fritids i början på 80-talet en bok som handlade om en pojke som gick fram och tillbaka igenom en stad och betraktade alla yrken och händelser som vi vanligtvis brukar se dem.

Sen på tillbakavägen var allting ”upp och ner”. Dels för att han gick på händerna och för att han då såg allting förhålla sig tvärtom. Dvs. Tjuven jagade polisen, bagaren sotade skorstenen osv. Den historien grep mig djupt och och har på sätt o vis format mig till den jag är.

VAD HETTE DEN BOKEN? Det är den stora frågan och jag vandrar från barnavdelning till barnboksaffär för att få ett svar. Men ingen tycks veta…

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

4 reaktioner till “Efterlysning av tvärtombok”

 1. Lustigt – tjuven som jagar polisen och bagaren som sotar skorstenen finns på illustration till Hellsings stad Annorlunda… i nån bilderbok. Men jag känner inte igen historien med pojken som går på händer. Men kanske det kan vara värt besväret att kolla Annorlunda och Hellsing?

 2. Ja, mina tankar gick också till Hellsing… men det är ju en dikt:

  I Annorlunda
  där är fyrkanter runda
  där har ringar fyra kanter
  där är glasbitar diamanter
  där har de flintskalliga lockar
  där niger pojkar, flickor bockar
  men annars är det mesta bara
  som det brukar vara.

  I Annorlunda
  där kan man se och blunda
  där är fula flickor sköna
  där är röda rosor gröna
  där skiner solen hela natten
  där kan man torka sig i vatten
  men annars är det mesta bara
  som det brukar vara.

  I Annorlunda
  där är det sjuka sunda
  där är alla gubbar unga
  där är bomullstussar tunga
  där betar bilarna på ängen
  där seglar båtarna i sängen,
  men annars är det mesta bara
  som det brukar vara

  I Annorlunda
  där är djupa sjöar grunda
  där är alla kurvor raka
  där kallas framåt för tillbaka
  där får man pengar när man handlar
  där kallas russinen för mandlar,
  men annars är allt bara
  som det brukar vara

 3. Calle ska kolla upp om det kan vara Annorlunda, som finns i boken ”Den flygande trumman” (och i den nyare samlingen ”Lappricka Pappricka”).

 4. Jag letar också efter denna bok. Jag vill minnas att huvudkaraktären hette Jan. Hittar dock inget när jag söker på nätet. Nån som vet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *