Peka & Lär ABC (app)

Det här är en liten ”abc-bok” för iPhone och iPad. Den är trevlig och lätt att använda, men rent utseendemässigt tycker jag att den går att förbättra en hel del. Syftet har nog säkert varit att få barnen som använder appen att lätt känna igen vardagliga ting hemifrån och jag kan tänka mig att barn inte alls bryr sig lika mycket om utformningen och bilderna som jag gör.

Appen består av två delar; ABC ! som visar bokstäverna i alfabetisk ordning – en träbokstav avfotograferad tillsammans med en sak som börjar på bokstaven (t.ex. A med en apelsin, D med en docka)

och sedan en ”frågedel” där man får se ett antal bokstäver och ombes peka på en särskild av dem. Bakgrunden på en del av dessa bilder är väldigt rörig (ser ut som en ryamatta?!) och det stör mig.

Bokstäverna känner jag igen från ett pussel som vi har här hemma, och de är aningen svåra att tyda för nybörjare men med lite hjälp och träning känner man snart igen dem (och i ABC !-delen står dessutom både stor och liten bokstav + ordet i nederkant). Rösten som läser upp och instruerar är en flickröst som är väldigt behaglig att lyssna på, och ger beröm när man gör rätt vilket uppskattas!

Kommentar från mamma och lärare 37 år: helt ok men det finns en del att förbättra

Kommentar från Nils (snart) 5 år: ”Där är ju Ior!” (bokstaven Å som i åsna), ”Bra! Det var kul att peka på bokstäverna hon sa!”

För dig som inte är bekant med vad en app är, här kan du läsa en förklaring.


Peka & Lär ABC (för iPhone och iPad)
Tillverkare: Klint Effort
Köp: i Appstore

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Peka & Lär ABC (app)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *