Spermie plus ägg är lika med bebis

Jag hade ganska höga förväntningar på den här boken när den kom hem; jag hoppades på att den skulle vara mig till hjälp när jag skulle förklara för vår snart 5-årige son hur (som vi har kallat det) ägget och fröet träffas. Han visste sedan innan att det behövs ett ägg och ett frö (spermie) för att det skulle bli en bebis och vi har pratat en hel del om det där med hur en bebis växer inuti magen och att när den sen är färdig oftast kommer ut ur mammans snippa. Själva tillverkningsprocessen frågade sonen inte om när vi väntade hans lillasyster, men dom funderingarna har kommit på senare tid (lillasyster är nu 1 år). När jag fick syn på spermie plus ägg är lika med bebis tänkte jag att det här är nog en bra bok som med roliga bilder förklarar hur det går till och det är den i viss mån, men jag känner att det fattas en del som jag skulle ha velat ha med i min pratstund med sonen. Han har ju kommit med frågan HUR träffas ägget och spermien? När jag så konkret och enkelt som möjligt försökte förklara det skrattade han bara och trodde mig inte! Och när han fick klart för sig att det faktiskt (oftast i alla fall) är så att en man stoppar sin snopp i en kvinnas snippa så sa han: ”Då ska JAG ALDRIG gifta mig!!!”

I bokens början får man veta att ett ägg lossnar från kvinnans äggstock och väntar på en spermie i äggledaren, och att spermier tar sig ut ur snoppen genom en sädesledare. Vidare står det att spermierna måste in i livmodern och leta upp ägget för att det ska bli ett barn. Det är här jag saknar en del, HUR tar sig spermierna in till livmodern efter att de lämnat snoppen? Tar de en promenad, flyger jetplan eller kanske åker de tunnelbana? Nåja, det har jag som sagt berättat för sonen ändå eftersom han frågade. Fortsättningsvis är boken riktigt bra faktamässigt och illustrationerna är färgglada och roliga att titta på. Sonen tyckte det var kul att spermierna hade en massa olika hattar och att de fajtades om att komma först. Efter att vi fått följa med gänget och sedan vinnaren till ägget fortsätter berättelsen med bilder på fostret i olika stadier och lite fakta om vad embryot och senare fostret har för sig därinne i magen. Boken avslutas med information om hur bebisen kommer ut; antingen med kejsarsnitt eller vaginal förlossning. På sista sidan får man en påminnelse om att man är en av världens bästa, eftersom man varit med om allt det där fantastiska – att man vunnit livet.

En trevlig bok med fina illustrationer och bra fakta. Boken riktar sig till läsålder 3-6 år, men för de mindre barnen kan språket i boken vara lite för avancerat kan jag tycka. Med vissa förenklingar av språket och några tillägg till handlingen funkar den bra som faktabok för den som är nyfiken på det där med hur bebisar kommer till.


Spermie plus ägg är lika med bebis
Författare och illustratör: Jenny Wik
Förlag: Kabusa Böcker
Antal sidor: 32
ISBN: 9789173551670
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Spermie plus ägg är lika med bebis”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *