Frankenstein i serieformat

Min bild av berättelsen om Frankenstein och monstret är minst sagt skev, eftersom jag till stor del baserar den på plojfilmen Det våras för Frankenstein. Jag växte nämligen upp med den i VHS-samlingen och har sett den oräkneliga gånger. Den mer seriösa filmen Frankenstein från 1931 såg jag inte förrän 2009 och originalromanen har jag aldrig läst. Men nu har jag alltså läst den i förenklad variant, som snyggt illustrerad serieroman.

Med Frankenstein inleder Argasso bokförlag sin nya serie med tecknade album som i lättläst stil återberättar stora klassiker i färg och fullängd. Eftersom jag både gillar serier och var på jakt efter lättläst till vårt Tema Lättläst nappade jag förstås direkt.

Lättläst är kanske mycket sagt för den här boken. Visst gör serieformatet berättelsen mer lättläst än i originalromanen, men den skiljer sig såvitt jag kan avgöra inte från alldeles vanliga serieromaner. Bitvis är det mycket text och teckensnitten som används är inte alltid maximalt tydliga. Den avslutande informationstexten om Mary Shelley är extra svårläst, enormt informationsspäckad och med minimal textstorlek. Men jag tror säkert att boken kan locka en och annan som aldrig skulle drömma om att plocka upp originalromanen.

Extramaterial är kul

Det första som slog mig när jag fick boken i min hand är att den känns väldigt inbjudande och trevlig. Först och främst givetvis på grund av de snygga illustrationerna, som får åtminstone mig att associera till Bergtings The Portent. Det är mörkt och dystert, men snyggt. Sen gillar jag allt bonusmaterial: man får se hur ett uppslag sett ut i olika stadier från grovskiss till färgläggning, man får ett persongalleri över berättelsens karaktärer och man får en hel massa information om Mary Shelley.

Berättelsen är förstås odödlig, klassisk och väl värd att ta del av. Om serieformatet gör att fler läser berättelsen är det ju toppen. För egen del har jag alltid tyckt att lättlästa varianter, eller egentligen alla varianter som inte är originalet, känns lite som fusk, men det är förstås för att jag har förutsättningarna för att kunna ta del av de flesta originalversioner. Någon gång får jag väl ta och läsa Mary Shelleys roman för att kunna säga att jag läst Frankenstein på riktigt.

Ett uppslag ur Frankenstein

Nästa bok i serien Klassiska Seriealbum är Macbeth. Den är jag nyfiken på!


Frankenstein
Författare: Mary Shelley
Manusbearbetning: Jason Cobley
Svensk bearbetning och översättning: Helena Olsson
Illustrationer: Declan Shalvey, Jason Cardy och Kat Nicholson
Förlag: Argasso
Antal sidor: 140
ISBN: 978-91-85071-93-7
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *