Ett monster under sängen

Erik är en klurig liten kille som löser problem på ett kreativt vaket sätt, trots att han efter en lång dag vaknar mitt i natten av förnimmelser som gör honom riktigt rädd.

Berättelsen om rädsla i mörker känns klassisk, liksom monstret under sängen. Kanske händelser och iakttagelser under dagen påverkar drömmar och upplevelser av de nattliga ljud som får Erik att vakna. Men ljuden är verkliga liksom rädslan och varelsen under sängen.

I Eriks kluriga handlande finns, liksom i upplösningen, antydningar om trådar som nästintill leder till deckargenren, även om det hela visar sig ha en naturlig förklaring utan inslag av brott – det gäller att läsaren har hängt med från början i text och bild och samlat fakta!

Berättelsen är lättläst med korta meningar och stor text, och handlingen är lätt att känna igen sig i. Ändå bjuder den på dramatik, och med en särskild charmfullhet även på det lilla extra.

Bildberättelsen och Eriks uttrycksfulla ansikte tillför mycket till helheten, pojkens trötthet och den fridfulla sömnen förbyts i skräck och rädsla, lika tydligt kontrasteras monstrets grin och senare den keliga kattens sorti ut genom det öppna fönstret.

Ett litet extra plus får boken för förankringen hos författare och illustratör, där dessa svarar på frågor omkring sitt skapande och om berättelsens Erik. Författarens utsaga att han är världsbäst på att ljuga känns däremot mindre lyckad i sammanhanget – vad är det för fel på ordet fantasi? Vidare känns svaren inte specifika för den berättelse jag har läst – kanske gäller de mer generellt för den serie som böckerna om Erik ingår i.

Boken vänder sig till barn i åk F-3.

Erik blir rädd
Författare: Torsten Bengtsson
Illustratör: Jonas Andersson
Förlag: Nypon förlag
Antal sidor: 19
ISBN: 9789186447243
Köp: Jämför priser  eller förlaget
Provläs

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *