Spel på en annan nivå

Att fatta rätt beslut i en pressad situation är svårt. Och hur ska man veta om beslutet är rätt om man knappast har något val och dessutom inte kan diskutera det med någon. En spännande berättelse i serien Läsvänligt om fotboll, kompisar, tillfälligheter och olika villkor.

För vännerna Blake och Dan är fotbollen allt, men en liten extra krydda av spänning behövs ändå ibland. Killarna tar sig trots förbud och vakter in på den nya fotbollsstadion för att före invigningen få skjuta det första målet. I sin uppspelthet och tävlan överskattar de sig själva och underskattar vakthunden, i flykten kommer de ifrån varandra och glömmer den märkta bollen i målet…

Starten är som en avspark och spänningen är igång från första början. Innan man vet ordet av stegras spänningen på en annan och farligare nivå, och fylls av djupt allvar för Blake. Det är inte bara han och Dan som har tagit sig in på stadion, här finns andra som begår betydligt grövre brott än att passera bommar och beträda den nya gräsmattan. Blake får höra planer och blir upptäckt. Den utpressning han blir utsatt för handlar inte bara om honom själv; familjens ekonomiska situation, lagets fortsatta karriär och, inte minst, hans egen heder står på spel.

Som introduktion till Riggad berättar författaren Sophie McKenzie om sitt intresse för fotboll och spänning, men poängterar att historien handlar om att göra svåra val, och det viktiga i att ta ansvar för sina handlingar. Introduktionen är egentligen onödig, man behöver inte veta detta från början, det framgår under läsningens gång med all tydlighet vad berättelsen handlar om, men att tacka för inspirationen från sin son är en fin gest, särskilt med tanke på målgruppen.

Boken rekommenderas från 13 år och marknadsförs som Läsvänlig, begreppet känns lite svårdefinierat, uppenbart är att typsnittet är annorlunda, styckesindelningen är tydlig och att stycken och kapitel är korta. Stycken och typsnitt är positivt men rak vänster- och ojämn högermarginal ser jag däremot ingen fördel i.

Mycket av läsvänligheten finns enligt min mening i själva berättelsen, handlingen och intensiteten, det blir aldrig tråkigt och man kan inte låta bli att läsa vidare. Några svårsmälta ord och begrepp finns det, men jag tror att läsaren sväljer dem av bara farten. Långa meningar, däremot, kan kanske behöva tuggas om ett par gånger men det tål både målgruppen och berättelsen. Är man intresserad av fotboll och spänning, i åldern 13-17 år och inte är så van vid att intressera sig för böcker/ inte så läsvan, är boken suverän, även som diskussionsbok i skolan.

Avsaknaden av bilder kan diskuteras, bilder i någon form är en självklar del av en berättelse. I Riggad skulle intensiteten och läsrytmen förmodligen störas av illustrationer, det texten målar upp är tillräckligt för att personer med rätt erfarenhet och en portion fantasi ska skapa sina egna inre bilder under läsningens gång.

Riggad
Författare: Sophie McKenzie
Översättning: Helena Olsson
Förlag: Argasso 2010
Antal sidor: 96
ISBN: 9789185071821
Köp: Jämför priser

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.