Fantasifulla herr och fru Slusk

Roald Dahls finurliga bok Herr och fru Slusk är skriven 1980 men gavs ut i ny upplaga i höstas. Boken handlar om paret Slusk som hittar på elaka bus mot varandra. Fru Slusk lurar i sin make maskspaghetti och herr Slusk får sin fru att tro att hon har fått krymparsjukan genom att han varje kväll gör hennes käpp lite längre.

I den vildvuxna trädgården finns en bur med apor som Sluskarna tränar i att stå upp och ner. Där finns även ett dött gammalt träd som herr Slusk smetar lim på så att de ska få fågelpaj en gång i veckan. Men aporna tröttnar på Sluskarnas hänsynslösa stil och kommer på en magnifik plan för hur de ska ge igen en gång för alla.

Roald Dahl är med böcker som SVJ, Matilda och Kalle & chokladfabriken en av de stora mästarna inom fantasifulla berättelser med galna idéer och upptåg. Som vanligt är det Quentin Blake som har illustrerat och hans illustrationer gör sig väldigt bra till berättelsen.

Roald Dahl använder ett väldigt varierat språk med många påhittade och tillvridna ord. Jag minns att jag försökte läsa den här boken på engelsklektionerna i högstadiet och den var inte helt lätt att förstå. På svenska blir det en aning enklare, men den är ändå inte helt lätt att förstå för ett barn.

”Jag ska nog drämma till dig, din drummel!” skrek hon. ”Jag ska drumla till dig, din drammel! Jag ska gnylta till dig, din gnältare! Jag ska gnälta till dig, din gnyltare!”

Herr och fru Slusk (eller The Twits som den heter på originalspråk) sätter verkligen igång fantasin och ger en sug till att läsa om alla härliga klassiker i Roald Dahlhyllan. Herr och fru Slusk är en kortare kapitelbok med små illustrationer på var och varannan sida. Den passar utmärkt som första högläsningsbok för 3-4-åringar och uppåt.


Herr & fru Slusk
Författare: Roald Dahl
Illustratör: Quentin Blake
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 112
ISBN: 9789129676396
Köp: jämför priser


Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *