Saras bästa 2010

Nu har det blivit dags att summera år 2010 i böcker. De flesta böckerna är även utkomna under 2010.

Bästa bilderböckerna

Kompisen längtar är en mycket vacker berättelse om vänskap och längtan. Siv sover vilse är Lindenbaums senaste galna berättelse med härliga ingredienser som en pytteliten mormor och grävlingar som brottas i köksskåpet.

Bästa småbarnsböckerna

Böckerna om flodhästarna är en ny bekantskap för i år. Härliga illustrationer och charmiga berättelser som man inte tröttnar på i första taget. Vems kompis är en klockren berättelse med hög igenkänningsfaktor hos förskolebarnen.

Bäst illustrationer

Vitas hemlighet  är en kapitelbok med varulvstema och underbart vackra illustrationer.

Mest annorlunda bok

Jag vill ha baklava är som ett fyrverkeri av färger, mönster och konstiga detaljer. Varje uppslag är som ett litet äventyr och det finns mycket att upptäcka.

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

2 reaktioner till “Saras bästa 2010”

  1. appropå ”siv sover vilse”: finns det inte en skillnad mellan den ålder på barn som tycker det är jobbigt att sova borta (och har föreställningar om att det skall vara på ett visst sätt) och åldern på barn som läser ”siv sover vilse”?

    jag kanske har fel, men måste man inte vara rätt stor innan det här med att sova borta blir en grej som man laddar inför? och är inte ”siv sover vilse” för barnslig då?

    jag är rätt kritiskt till lindenbaums böcker (de är ju supergenomtänkta, det är inte det)… de skildrar ofta en stereotyp värld (som de sedan vill kritisera)… vad är tex moralen i ”kenta och barbisarna”? Att det är konstigt och ovanligt att tjejer spelar boll och killar gillar dockor? Om du inte är stark och normöverskridande är det bäst att du gör som andra inom ditt eget kön?

    dock är ”siv sover vilse” mindre stereotyp än tex ”kenta” och ”gittan”

  2. Jag håller med dig, det varierar väldigt mellan Lindenbaums böcker. Och visst är det skillnad på målgrupp för boken och för när man verkligen sover över hos kompisar. Jag tänker att det är samma som för t ex boken Vem sover inte? (Stina Wirsén) som vänder sig till 1-3-åringar. Det här böckerna blir som någon slags introduktion till att man kan sova över hos kompisar när man blir större.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *