Baklava för hela slanten

En mycket udda bok har hamnat i mitt hem. Illustrationerna är nästan psykotiskt hysteriska. Det finns mycket att upptäcka på varje uppslag och det går ganska långsamt att läsa boken med min 3-åriga dotter som just kommit in i ”vad är det?”-åldern. Jag vill ha baklava är helt klart den mest udda bok vi har i barnbokshyllan hemma. Men vad handlar den om då?

En dag har Perian med sig goda baklava-kakor. Den namnlösa huvudpersonen (som inte visar sig förrän på sista sidan) blir alldeles förtjust och försöker få sina mammor att köpa baklava. Men mammorna förstår inte vad baklava är och huvudpersonens storasyster Kim föreslår att hon ska leta upp det på nätet. Men vilket nät då? Huvudpersonen går på jakt genom huset för att leta i näten efter någon som kan receptet till baklava.

Jag och min familj var i Turkiet i somras och då fick vi smaka på sötsliskiga baklavakakor. Sedan dess har ordet baklava verkligen fastnat i mitt huvud. Det är festligt med en titel och ett tema i en bok som fastnar på samma sätt. Även min dotter har snappat upp ordet.

Språket i boken är väldigt varierande. Den är trevlig att läsa, även om den är lite upprepande i mitten. Illustrationerna är färgstarka, konstnärliga, varierande och konstiga. Varje uppslag är ett litet äventyr för både barn och vuxen.

Olika Förlag som ger ut boken satsar på normöverskridande böcker. Jag tycker att det är jättebra att huvudpersonen har två mammor och att de inte gör någon deal av det. Det är även bra att de visar upp en mycket positiv sak med invandrarkultur i Sverige. Det finns så mycket spännande som invandrarna för med sig, varför inte prova något nytt i matväg?

När jag läste om boken på nätet tyckte jag att det var intressant att de även tar upp internet. Men tyvärr görs det ingen större grej av själva internet i boken.

Längst bak finns recept på baklava för den som vill testa att baka.


Jag vill ha baklava!
Författare: Kalle Guettler
Illustratör: Pia Halse
Förlag: Olika förlag
Antal sidor: 34
ISBN: 9789185845248
Köp: Jämför priser

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

2 reaktioner till “Baklava för hela slanten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *