Snurran – en kaxig tjej!

Jag har på senaste tiden omedvetet fastnat förnågra av de tuffa tjejerna i barnböckerna. Kattungen Snurran är en av dessa och (ursäkta ordvitsen) hon är en tjej med klös i!

I boken Snurran och dum-overallen bråkar hon med mamma om en dum, dum overall. Mamma säger att man måste ha den på sig när det snöar, annars blir man sjuk. Snurran vägar ta den på sig. Istället har hon väldigt många förslag på vad man kan göra med overallen: klippa i den, slänga i sopnedkastet, ge bort den, låta den gå på plankan, begrava den i sandlådan och så vidare.

Dialogen är snabb och intensiv. Bestämd. Oftas slutar styckena med ord som ”Typiskt”, ”Absolut”, ”Punkt. Slut”, ”Där ser du” och ”Förstått”. Bilderna och också skarpa. Alla katter i boken är svarta och trycket går i rött, gult blått som kontrast. Detta är ingen bok man läser som godnatt-saga. Den ska läsas mitt på golvet när alla leksaker och böcker ligger huller om buller och en lässtund är den enda chansen att kunna andas ut.

Som förälder känns det i magen att läsa boken. Stressen på morgonen innan dagis och en unge som springer runt i lägenheten för att undvika att få ytterkläder på sig. Snurran visar att det bara kan bli värre. Jag tror det är det kaxiga i boken som tilltalar mig. Att boken är underhållande både för barn (och dessutom ger tips på en massa nya hyss som man kan göra) och vuxna. Mamman i boken får till exempel ringa sig chef och säga att hon blir sen och efter tio samtal blir chefen sur och säger ”Kom hit. Genast.”

Det bästa med Snurran är att jag har ytterligare en bok hemma i bokhyllan som bara väntar på att bli läst. Jag ska spara den tills en dag när jag behöver fnittra och få lite extra jädra-anamma. För det är precis det Snurran ger till läsaren.

 
 

Snurran och dum-overallen
Författare: Eva Bergström
Illustratör: Annika Samuelsson
Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag
ISBN: 9789163841095
Köp: jämför priser

Författare: Emma Gustavsson

Mitt namn är Emma Gustavsson och jag är fantastiskt glad över att få möjligheten att dela med mig lite av mina upplevelser av barnböcker i denna blogg. I augusti 2009 fick vi en son och hans lillasyster är född i februari 2011. Vi läser dagligen, mest innan natten, och barnen leker med böcker på samma sätt som med andra leksaker. Vi har fastnat för pek- och bilderböcker trots att sonen nu börjar bli så gammal att man kan läsa historier för honom. Anledningen till att just pek- och bilderböcker är våra favoriter är att vi tecknar (TAKK) med sonen och målet är att även lillasyster kommer börja teckna. Då är denna typ av böcker helt fantastiska eftersom vi tränar på tecken samtidigt. Mer om mig hittar ni på min blogg.

En kommentar till “Snurran – en kaxig tjej!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *