Underbara vackra böcker

Att barnböcker kan vara vackra att bläddra i tror jag att vi alla känner till, även att berättelserna som de innehåller kan vara mycket vackra. Men visst kan de väl vara ganska vackra även om vi inte öppnar dem? Jag vill presentera några tips från mina barns bokhylla och hur böckerna berikar vårt hem även då de inte blir lästa.

Hemma hos oss har vi som grundregel att barnen ska ha lätt att själva hitta de böcker de vill ha. Istället för att ha en egen barnbokshylla har de fått de nedersta hyllplanen i en brett bokhylle-set. På det sättet blir det också lätt för dem att leta bland vuxenböckerna för att se om det är något som intresserar dem där.

Men jag kände att det ibland blev så att några böcker drunknade bland de andra. Därför köpte jag en tavelhylla och sågade i tre bitar och skruvade fast vid bokhyllans ena kortsida. Där brukar jag ställa upp antingen de böcker som är nyast eller sådana böcker som glömts bort lite.

Bokstöd gjort av en gatsten med leopard-decoupage

De böcker som vi lånat på biblioteket har hyrt in sig i ett rum i dockhuset under en period då detta inte användes så mycket. Men rummet har mer och mer börjat bebos av diverse varelser, så det kan hända att låneböckerna behöver flytta.


Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

6 reaktioner till “Underbara vackra böcker”

 1. Men åh, så fint ni gjort! Inspirerande! Hemma hos oss är det kaos och temporärt alltihop, men så här skulle jag vilja ha det!

 2. Snyggt!
  Och kul också, juste att hjälpa ungarna att hitta mer än barnböcker. Till exempel fina, spännande Nordiska Floran, den blir man aldrig mätt på.
  Själv har jag inga barn hemma längre men väl barn på besök och för dem är det förberett med bilderböcker i stora bokhyllan, under trädgårdsböckerna och konstböckerna, strax brevid sångböckerna.
  Böcker för större barn, där räknar jag in mig själv, bladar vi in bland övrig skönlitteratur.
  Barnböcker är nämligen ofta skönlitteratur, för den händelse det inte är fakta:)

 3. Ja precis och ofta är gränsen mellan barnbokslitteratur och vuxenlitteratur hårfin. Som exempel, när jag läste en kurs i barnbokslitteartur skulle vi läsa ”Jag är djävulen” av Sonya Hartnett. När jag inte hittade den bland ungdomsböckerna på bibblan fick jag veta att den fanns bland vuxenböckerna. Det finns även bilderböcker som jag får ut mer av att läsa än vad mina barn får.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *