Jag har alltid tyckt mycket om sagor och berättelser om det lite annorlunda och övernaturliga. Sagor om troll, tomtar, vättar, älvor och andra sådana sagoväsen har alltid fascinerat mig. Att det är gamla berättelser som först berättades muntligt och som sedan blivit nedskrivna gör att det känns lite extra speciellt att läsa. Sagor som många, många hört före oss. Jim Henson’s The Storyteller var en stor favorit på TV när jag var liten.
I John Bauers förtrollande sagovärld får vi stifta bekantskap med prinsen utan skugga, prinsessan Tuvstarr, stortroll, bortbytingar och många andra figurer.
Sagorna är skrivna i början av 1900-talet av olika författare såsom Jeanna Oterdahl, Helge Kjellin och Helena Nyblom. Det är inte några moderna sagor och således har de ett ganska ålderdomligt språk. Frågan här är om barn förstår alla ord. Läser man högt för barnen kan man, om man orkar, byta ut orden medan man läser mot något som barnen förstår. Det är dock inte så pass konstigt språk att man måste sitta och översätta hela sidor.
Jag har inte tänkt läsa ur den här boken för Wilma innan hon fyllt ett par år minst, då sagorna är relativt svåra och bilderna är inte sådär hippt färggranna som i böcker för mindre barn. Dock inte sagt att mindre barn inte kan uppskatta boken!
Jag tycker att det är en väldigt vacker bok, med fint skrivna sagor och underbara bilder av John Bauer. Jag tror absolut att många barn som tycker om att mysa med en kopp varm choklad och höra magiska berättelser skulle uppskatta den här sagoboken. Särskilt om man läser högt för dem!
John Bauers förtrollande sagovärld
Författare & illustratör: Diverse, John Bauer
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 221
ISBN: 978-91-638-6333-2
Köp: i din närmsta bokhandel, eller kanske på adlibris!
Hej! Tack för recensionen. Vilka sagor ingår? Jag söker specifikt vingas krans. Tack!