Favoritböcker från barndomen

För tillfället befinner jag mig i mitt föräldrahem och har letat rätt på en bunt böcker som ger en god portion nostalgi. Dessa fem ska få följa med mig och Ava hem:

Nostalgiböcker

 • Lisas och Lenas födelsedag av Grete Janus Hertz och Veronica Leo-Hongell. En jättemysig bok om tvillingar som fyller år. Jag minns särskilt att de pysslade ihop så fina inbjudningskort.
 • Klåfingerdagen av Edith Unnerstad. Lilla O menar ju inget illa, men det går tokigt ändå…
 • Bamse åker till Månen av Rune Andréasson. Ett spännande rymdäventyr!
 • En björnberättelse av Ann-Madeleine Gelotte. En otroligt underbar bok om en nalle som kommer bort, men hittar ett nytt hem tillsammans med andra borttappade leksaker som bosatt sig i en stubbe. Minnesvärd särskilt för de härliga bilderna av alla rum i stubb-huset. Det var framför allt den här jag letade efter när jag började rota. Mitt liv känns plötsligt mer komplett nu när jag återfunnit den! :)
 • Mamm- och pappsagor av Gunnel Linde. En lite mer avancerad bok med charmiga sagor om minst sagt annorlunda föräldrar.

De är faktiskt mina, så jag tycker att jag kan ta dem med gott samvete. Se här:

I En björnberättelse...
Etikett i En björnberättelse

Etikett i Bamse åker till Månen
Etikett i Bamse åker till Månen

Jag ser fram emot att läsa dem på nytt! Det finns massor av andra fantastiska böcker här också, Alfons och Pettson och allt möjligt, men jag valde att ta med dem som jag tror är svåra att få tag i idag.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

8 reaktioner till “Favoritböcker från barndomen”

 1. Åh, just den utgåvan av Klåfingerdagen minns jag. Men vi måste ha lånat den på biblioteket, för jag har aldrig ägt den. Men skulle gärna vilja… Historien finns dock i någon av de andra Pip-Larssons-böckerna. Kanske boken om Lilla O (det verkar mest troligt), men jag är faktiskt inte helt säker

  Mamm- och pappsagor finns dock härhemma. Den läser jag med glädje om då och då.

 2. Oj, handlar Klåfingerdagen om Pip-Larssons, det har jag missat att koppla ihop!

  Kul att någon annan känner igen mina gamla favoriter!

 3. Klåfingerdagen är en av mina favoriter också, den ligger på vinden och väntar på att få visas för syskonbarn och framtida egna barn. Minns den väl från när jag var liten

 4. Pingback: Barnboksprat
 5. Pingback: Barnboksprat
 6. Pingback: Barnboksprat
 7. Har läst en bok om en pojke som alltid kom för sent , pojken hette Krister var i 7- årsåldern,han hann mata ekorrar , få en ballong när han slutligen kom för sent till skolan, minns ej vad boken hette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *