Den lilla sjöjungfrun

På sin femtonde födelsedag får alla sjöjungfrur ta sig upp till ytan för att se på världen ovanför de djupa haven. Den lilla sjöjungfrun är yngst i en skara av sex systrar, och den mest nyfikna. När det äntligen blir hennes tur att ta sig upp blir det oväder, och den lilla sjöjungfrun räddar livet på en vacker prins som fallit i bland de argsinta vågorna. Hon flyr innan han vaknar till liv igen, men måste snart få träffa honom igen. Vad det än kostar henne.

Modernista har de senaste åren gett ut klassiska sagor i nytryck. Den lilla sjöjungfrun är en av dem, berättad av en av historiens störste sagoberättare: H.C. Andersen. Hans över 200 sagor har blivit översatta till 125 språk, och flera av dem känner vi igen från filmdukarna. När de filmatiseras blir de dock ofta förskönade. Så även Den lilla sjöjungfrun. Här finns ingen Blunder eller Sebastian, men trots det hör jag musiken från Disneys gladare filmversion.

Berättelsen är mycket vemodig med en del hemska detaljer som inte nämns i filmversionen, och sagan får ett olyckligare slut. Boken behandlar en stark förälskelse som grundar sig i att sjöjungfrun tycker prinsen är vacker, och sedan ett offrande som känns väldigt stort med tanke på att den lilla sjöjungfrun aldrig ens pratat med prinsen. Det där vemodet ligger som en hinna över hela berättelsen, och känns lite svår att ta emot för barn. Å andra sidan är målgruppen 6-9 år och där finns en längtan efter sanning, att allt inte alltid slutar lyckligt.

Trots att jag aldrig riktigt fastnat vi Andersens sagor, är det intressant att läsa en bok från vår världs sagoskatt. Zwerger har tecknat många fina fiskar och en hel del andra bra bilder, men jag hade gärna sett mer av dem på uppslagen.


Den lilla sjöjungfrun
Författare: H.C. Andersen
Illustratör: Lisbeth Zwerger
Förlag: Modernista (2018)
ISBN: 9789176454411
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *