Lovis Ansjovis och rockpappan

Det är sommarlov. Lovis är uttråkad och Lovis pappa är antingen för upptagen eller för stressad för att hitta på något så hon bestämmer sig för att ordna en rockkonsert för att muntra upp honom. Konserten ska hållas redan samma kväll och mycket måste hinna förberedas innan pappa kommer hem. Trummor gör Lovis själv, en gammal keyboard som finns på vinden får mormor spela på och grannpojken kommer över och spelar bas. Sedan bjuds publik in till föreställningen. Pappa blir överraskad över påhittet men finner sig i både att konserten har anordnats och det faktum att han ska sjunga sina gamla låtar.

Även om det finns en del inslag av musik i boken så handlar den mer om en flicka som vill göra något roligt på sommarlovet, som inte vill att pappa ska jobba när hon själv är ledig och som kreativt finner sysselsättning när tråkdöden närmar sig. Till sin hjälp har hon mormor som är barnvakt och som inte är sen att ta på sig ett nitbälte, en grannpojke som spelar bas och sin vän igelkotten Jimi Hendrix.

En del ordval är ovanliga om man jämför med annan barnlitteratur, till exempel raprutt, pukor, packtejp och tonart. Men högläsningen för femåringen hemma går bra och Lovis är en inspirerande förebild. Själv gläds jag åt en berättelse där barnets kreativitet får utrymme och där samvarons betydelse betonas.


Lovis Ansjovis och rockpappan
Författare: Maria Estling Vannestål
Illustration: Sanna Hellberg
Förlag: Idus (2016)
ISBN: 9789175774152
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *