Läsglädje med gullighetsfaktor

Om genren ”lättläst” tidigare siktat in sig på fotbolls- och hästtokiga (tyvärr alltför ofta med könsstereotypa förtecken) så verkar det nu vara gulliga husdjur som gäller.

IMG_3507Pernilla Stalfelt lämnar tillfälligt (?) ämnen som bajs och döden för att skriva om sina katter i Bambis bok och Brummas bok (Unga Lava).

Det är överraskande, men inte dåligt, att Stalfelt går så långt från sina tokroliga detaljstudier.

IMG_3509Kapitlen är en till två sidor, handlingen vardagsbetonad och full av fakta men språket målande. Illustrationerna är mjuka, verklighetstrogna och rättframma.

Kanske har hon liksom jag nyligen läst Doris Lessings gamla bok om katter och förundrats över hur dessa smidiga men outgrundliga djur kan fånga människans fascination. Och just förmågan att fascinera måste väl betecknas som grundläggande när det handlar om att väcka nyfikenhet och läsglädje?

Den som föredrar skäll före klös har Bosse. När Bosse börjar skolan är det med valpiga skutt och löfte om godis. Så var det rimligen inte för de flesta skolbarn som avslutade sommarlovet i dagarna. Men så är ju också Bosse en hund.

IMG_3512I Åsa Karsins lättlästa Bosse börjar skolan (Alfabeta) är det dags för valpkurs för cavapoon från boken Bosse flyttar in. Även i denna bok gör korta meningar och pratbubblor läsningen enkel för nybörjaren.

Som högläsningsbok kan det bli lite knepigt med nämnda pratbubblor, med de skojiga illustrationerna gör det ändå kul för de yngre läsarna.

 


Bambis bok
Författare: Pernilla Stalfelt
Förlag: Stockholm Unga Lava (2016)
ISBN: 9789187941580
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Brummas bok
Författare: Pernilla Stalfelt
Förlag: Unga Lava (2016)
ISBN: 9789187941597
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Bosse börjar skolan
Författare: Åsa Karsin
Förlag: Alfabeta (2016)
ISBN: 9789150119008
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Eva Emmelin

Bokmal sedan fyraårsåldern, numera tvåbarnsmamma som älskar att läsa högt för barnen. Recenserar regelbundet barnböcker för Skånska Dagbladet och har tidigare drivit barnboksbloggen "Den lilla bokhyllan".

3 reaktioner till “Läsglädje med gullighetsfaktor”

  1. Vilken otroligt knaper analys av böckerna om Bambi och Brumma du gör! Böckerna är vare sig ”gulliga” eller liknar Doris Lessings bok om katter det minsta.

  2. Hej Karin! Det var nog snarare en spaning om husdjurstemat i några nya böcker i genren än en analys, men det vore roligt att höra vad du tycker om böckerna?
    Jag menade inte tvunget att Stalfelts böcker liknar Lessings – de har ju helt olika målgrupper – men tänkte att inspirationen och relationen till djuren påminner om varandra.

  3. Tack Eva för att du tipsade om dessa två nya böcker om katter. Jag tycker det är positivt att fler böcker utan könsstereotypa förtecken smyger fram i utbudet och denna har verkligen som Eva skriver mjuka och verklighetstrogna bilder och det tror jag tilltalar många barn i ”börja läsa-åldern”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *