Ny skribent på Barnboksprat: Eva Emmelin

Eva EmmelinHej! Jag heter Eva Emmelin och är ny här på bloggen.

Kanske någon av er tidigare läst mina barnboksrecensioner på bloggen ”Den lilla bokhyllan”, eller som den hette ett tag ”Barnboksbloggen på Skånskan.se”. Dessa bloggar har fått vila då jag inte hunnit rodda dem på egen hand, och därför känns det fantastiskt att få chansen att vara med bland barnbokspratarna.

För er som inte känner mig kan jag berätta att jag bor i Malmö och har två barn, födda 2009 och 2011. Den äldsta läser själv sedan ett bra tag, men det är naturligtvis ingen anledning att sluta läsa högt.

För mig är böcker något livsnödvändigt. Jag har älskat sagor så länge jag kan minnas och lärde mig läsa i fyraårsåldern. Jag läser helst romaner, varierar gärna genre men föredrar realism före fantasy.
Ska jag hitta en röd tråd i mina favoritböcker är det nog diskbänksrealism med starka kvinnor i huvudroll. Jag har egentligen aldrig slutat läsa barnböcker. Pluggade barn- och ungdomslitteratur för skojs skull när jag var föräldraledig och läser ofta om sådant jag läste som barn. Just nu plöjer jag alla böcker om Anne på Grönkulla och förundras över hur mycket jag glömt. Samlar på allt jag kan komma över av Anna Lisa Wärnlöf (Claqué), såväl böcker som tidningsklipp, och läser ofta om hennes underfundiga böcker om både Pella och Fredrike.

Barnen är allätare liksom jag, vi läser ofta en till två bilderböcker samt ett kapitel ur en längre bok innan läggning. Harry Potter älskar vi alla!

Något som kan bli tydligt i mina recensioner är att jag är allergisk mot stereotyper och fördomar. Jag försöker vara normkritisk överlag, men är extra känslig för snäva könsroller.

Jag är journalist, som jobbat på lokaltidning i Skåne i många år. Numera är jag pressekreterare och redaktör på biståndsorganisationen IM.

Det var nog allt för idag, men fråga gärna om ni blir nyfikna på något!

 

Författare: Eva Emmelin

Bokmal sedan fyraårsåldern, numera tvåbarnsmamma som älskar att läsa högt för barnen. Recenserar regelbundet barnböcker för Skånska Dagbladet och har tidigare drivit barnboksbloggen "Den lilla bokhyllan".

8 reaktioner till “Ny skribent på Barnboksprat: Eva Emmelin”

  1. Vad kul att du är ”tillbaks”, du är min favoritbarnboksrecensent :) Både för att recensionerna är bra och för det normkritiska perspektivet. Och dina barn är exakt lika gamla som mina så böckerna brukar passa perfekt!

  2. Alltså Martina, vad gullig du är! Nu blev en rätt seg dag på jobbet plötsligt ljus och glad. Tack!

  3. En fråga förresten: du hade en lista i Skånskan-bloggen med böcker med barn med annan hudfärg än vit. Finns den kvar någonstans?

  4. Jag håller på och fixar med bloggen, den ska exporteras från Skånskan till sin gamla wordpressadress. Länkar när det är klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *